Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sufinansiranje
  • 29.04.2021. 17:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sanski Most

Dodijeljeni besplatni plastenici, sa sistemom za navodnjavanje i sadnicama

Kroz realizaciju pomenute ideje, obezbijeđena je nabavka objekata za plasteničku proizvodnju povrća za 20 socijalno ugroženih porodica, čija je površina 100 metara kvadratnih.

Foto: Bigstockphoto/Alis Photo
  • 361
  • 78
  • 0

U okviru realizacije projekta "Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih lica sa područja Sanski Most kroz proizvodnju povrća u plastenicima", općinski načelnik lokalne samouprave, Faris Hasanbegović juče je potpisao ugovore sa 20 poljoprivrednih proizvođača, koji su uključeni u pomenuti projekat.

Krajem mjeseca februra općina je raspisala Javni poziv za dodjelu plastenika putem sufinansiranja na koji se prijavilo ukupno 49 korisnika, a od toga je, zbog ograničenog broja, odabrano njih 20, stoji na zvaničnoj stranici općine Sanski Most. 

Radi se o sufinansiranju pomenutog projekta, a koji se realizuje u saradnji sa nevladinom organizacijom Muslim Aid Sarajevo.

Nakon montaže, edukacija za proizvođače

Kroz realizaciju navedene ideje, obezbijeđena je nabavka objekata za plasteničku proizvodnju povrća za 20 socijalno ugroženih porodica, čija je površina 100 metara kvadratnih. Pored toga, biće osiguran i sistem za navodnjavanje i sadnice. Pri tom, Općina Sanski Most projekt finansira sa 40 posto, Muslim Aid Sarajevo sa isto tolikim procentom učešća i odabrana porodica sa 20 odsto finansijskih sredstava koja su potrebna za nabavku plastenika. Ukupna vrijednost ove zamisli je oko 56 hiljada KM, od čega je lokalna samouprava  učestvovala u sufinansiranju sa 23 hiljade KM.

Samo sa plasteničkom proizvodnjom, domaća poljoprivreda sigurna?

Kako su naveli iz nadležne općinske službe, nakon potpisivanja ugovora uslijediće isporuka i montaža plastenika na parcele izabranih proizvođača, a planirano je da se održi i edukacija za poljoprivrednike, na kojoj će se korisnici sredstava upoznati sa osnovnim principima plasteničkog uzgoja.

Korisnici ovog značajnog projekta, među kojima je veći broj nezaposlenih lica, izrazili su zadovoljstvo zbog pružene mogućnosti da na ovaj način postanu aktivni članovi svoje zajednice, a u isto vrijeme dobiju šansu za ostvarivanje prihoda za sebe i članove vlastite porodice.


Tagovi

Dodjela plastenika Plastenička proizvodnja Sufinansiranje Obezbijeđene sadnice Sistem za navodnjavanje Edukacija za poljoprivrednike


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞