Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smanjenje đubriva
  • 06.07.2020. 07:30

Digitalizacija ključna za sprovođenje strategije smanjenja đubriva - kako je učiniti dostupnom?

Poljoprivrednicima je potreban pristup najnovijim alatima i tehnologijama kako bi im se omogućilo da postignu ciljeve smanjenja đubrenja u cijeloj EU i steknu jasnu sliku onoga što se događa na terenu, smatraju učesnici u poljoprivredi. Međutim, postavlja se pitanje kako ih učiniti dostupnima za sve poljoprivrednike?

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 100
  • 13
  • 0

U novoj strategiji Europske komisije "Od farme do viljuške" predstavljeni su konkrentni ciljevi za preobražaj prehrambenog sistema Europske unije, uključujući smanjenje upotrebe pesticida za 50% ali i smanjenje upotrebe đubriva za najmanje 20%. Stoga se europskim poljoprivrednicima treba omogućiti alat koji će im pomoći u tom sprovođenju, smatraju svi učesnici ovog privrednog sektora.

EK predlaže: 50% manje pesticida, 20% đubriva, ali i poticaji za eko proizvodnju?

Naime, ovaj se cilj odnosi na sve države članice EU, ali se mora sprovesti na nacionalnim nivoima, putem ciljeva specifičnih za pojedinu zemlju što bi u kombinaciji trebalo rezultirati ukupnim željenim smanjenjem unutar čitavog bloka.

Teško sprovođenje zbog nejednakosti članica

Međutim, kako piše euractiv, učesnici u poljoprivredi ovaj proces vide kao velik izazov zbog velike nejednakosti država članica. Takođe, smatra se da su za postavljanje nacionalnih baza potrebni tačni, uporedivi podaci, ali i pažljiv nadzor kako bi se moglo precizno odrediti što se događa na terenu.

Pierre Bascou, direktor Opće uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije (DG AGRI) naglasio je da će se pažljivo razmotriti specifična situacija svake države članice kako bi se u obzir uzele razlike između zemalja u smislu početne vrijednosti hraniva, potrebe za njima, ali i stvarna agronomska situacija prije uspostavljanja nacionalnih ciljeva u skladu s ambicijama Komisije.

Svaka zemlja će zasebno pratiti napredak

Pod pritiskom ciljeva, Bascou kaže kako će se za postavljanje osnovne vrijednosti za svaku zemlju i praćenje napretka do 2030. godine koristiti "Bruto ravnoteža hranjivih sastojaka (GNB)".

Naime, ova se vrijednost izračunava kao ravnoteža između unosa i iznosa hranjivih materija u tlo. Takođe, pruža uvid u povezanost upotrebe poljoprivrednih hranjivih sastojaka te njihovih gubitaka na okoliš i održive upotrebe resursa hraniva u tlu, pomažući identifikovati faktore koji određuju višak ili deficit hranjivih materija i trendove.

Bascou je potvrdio da će se temeljne crte postaviti pomoću podataka prikupljenih 2017. kao posljednje godine iz koje postoje realne informacije o ovoj temi. Naglasio je i to kako je ovaj sistem mjerenja odobrio Europski statistički ured.

Iz Eurostatovog izvještaja o podacima vezanim za ravnotežu hranjivih sastojaka, naglašava se da pokazatelj općenito nudi dobru uporedivost unutar zemlje iako upozorava da mogu postojati regionalne razlike i da se takve brojke trebaju pažljivo tumačiti.

Digitalizacija je ključni pokretač za poljoprivrednike?

Iz tog su razloga djeatnici u poljoprivredi naglasili da farmeri trebaju pristup najnovijim digitalnim alatima kako bi im omogućili tačnije karte i praćenje njihovih potreba na nivou gazdinstva.

Hemijski div ulaže u novu tehnologiju za smanjenje pesticida

Jacob Hansen, direktor Udruženja proizvođača đubriva, Fertilizers Europe, naglasio je da se ne može promijeniti ono što se ne može mjeriti. Obraćajući se Europskoj komisiji rekao je da misli da je vrlo važno da oni osmisle koncept na koji način mjeriti postignuća kako bi se postigao ambiciozan cilj. Dodao je i da iako je važno koristiti GNB kao mjerni alat, poljoprivrednici moraju imati mogućnost uvida u svoje rezultate.

Naglašavajući važnost podataka na lokalnom i regionalnom nivou, kaže da je vrlo važno uključiti poljoprivrednu zajednicu u to jer se promjene događaju na terenu, a dodao je i to da ako farmeri mogu direktno uporediti svoju situaciju sa susjedima, to samo može poboljšati situaciju. Naglasio je i da postoji velik broj alata koje mogu upotrijebiti za postiznje istog.

Kako digitalne alate učiniti dostupnim svima?

Oana Neagu, direktorica europskog udruženja poljoprivrednika COPA-COGECA, složila se, rekavši da takvi alati mogu pomoći poljoprivrednicima kako bi pronašli najbolja rješenja prilagođena njihovim specifičnim potrebama i njihovim lokalnim uslovima, ali da je sada pitanje kako im to učiniti dostupnim, posebno onim malim i srednjim gazdinstvima.

Neagu je posebno istakla pristup mreži kao ključno pitanje, rekavši da 50% ruralnih područja nema pristup internetu velike brzine i da se taj problem mora riješiti.

Predstavljena strategija privrednog oporavka EU: 15 milijardi eura za poljoprivredu

Zbog toga je Komisija predložila uvođenje alata za održivost farmi za obaveznu upotrebu hranjivih sastojaka. "Promovisanje digitalizacije na nivou poljoprivrednih gazdinstava smatra se ključnim podsticajem, omogućavajući poljoprivrednicima da bolje upravljaju farmama te da budu učinkovitiji u korištenju inputa", navodi Bascou.

"To je razlog zašto je Komisija u prijedlogu buduće ZPP stavila poseban fokus i naglasak na unaprjeđenje digitalizacije, a takođe i u kontekst sredstava za obnovu i otpornost od Covida-19", zaključio je.


Tagovi

Europska komisija Smanjenje đubriva Digitalizacija Pierre Bascou Jacob Hansen Oana Neagu Internet na selu Strategija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.