Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Greeneye
  • 03.06.2020. 18:00

Hemijski div ulaže u novu tehnologiju za smanjenje pesticida

Izraelski startup Greeneye razvio je platformu za pomoć poljoprivrednicima u otkrivanju i prskanju korova u optimalno vrijeme. U njega ulaže i Syngenta.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 155
  • 14
  • 0

Širom svijeta postupno se smanjuje upotreba pesticida, a s obzirom na to da je Europska komisija iznijela prijedlog za njihovo smanjenje od 50% u narednoj deceniji, treba smisliti nove načine za zaštitu usjeva. Koliko god se činilo da će konvencionalna poljoprivreda najviše stradati, ne treba paničiti jer uvijek postoje nove metode zahvaljujući tehnološkom napretku.

Tako je, na primjer, izraelski startup Greeneye razvio platformu za pomoć poljoprivrednicima u otkrivanju i prskanju korova u optimalno vrijeme. Naime, sistem radi tako da kombinuje senzor fotoaparata kako bi precizno prskao korov i to samo njega, ne trošeći sredstvo na tretiranje kultiviranih biljaka. Ispitivanja su dokazala kako ova metoda smanjuje potrošnju herbicida od 65 do čak 92%.

Spektroskopija - tehnologija budućnosti za očuvanje zdravlja tla

Ovi su postotci poticaj za velike ulagače, otkrio je za AFN koosnivač Greeneye-a i izvršni direktor Nadav Bocher koji kaže da je kompanija finansirana u iznosu od 7 miliona dolara na čelu s ulagačem Jerusalem Venture Partners.

"Vlade, farmeri i javnost teže trenutku u kojoj poljoprivreda čuva okoliš", komentariše osnivač JVP-a i predsjednik Erel Margalit uz poruku kako će u samo nekoliko godina farmeri širom svijeta svakodnevno primjenjivati ovu tehnologiju.

Syngenta ulaže u Greeneye

Podršku startupu dala je i Syngente koja je svoj poslovni model do sada gradila suprotno od smanjenja pesticida. Pomislili bismo da razvitak tehnologije smanjenja hemijskih sredstava djeluje lošije na ovakve firme. Međutim, direktor Syngente, Shubhang Shankar kaže da je to jedan od mogućih razloga zašto investicije poput ovih zapravo imaju smisao.

Syngentin udio u ovom startupu spada u širi portfelj ulaganja u ranoj fazi, a ovakav pristup toj firmi pomaže da usvoji nove poslovne modele. Shankar ističe kako se oni ne vide kao hemijska kompanija već kao društvo za subijzanje korova.

Shankar će se pridružiti Greeneye odboru zajedno s JVP partnerom Michalom Draymanom, koji ovu tehnologiju naziva "jedinstvenom". Drayman smatra da će se na taj način povećati prinos poljoprivrednih biljaka, uštedjeti novac i smanjiti nivo zagađenja. "Vjerujemo da rastuća potražnja za zaštitom okoliša, zajedno s regulatornim zahtjevima, stvara veliko tržište za Greeneye, uključujući i globalne aktere koji vode poljoprivrednu industriju", rekao je.

Sličnost s Blue River Tehnologijom u vlasništvu John Deera

Ovaj je model sličan kalifornijskom startupu Blue River Technology koji je prodat John Deeru za 305 miliona dolara.

John Deere ima tehnologiju tešku 305 milijuna dolara!

Naime i Blue River je razvio tehnologiju koja može dijagnosticirati i izvršavati akcije poput odluke da se herbicid rasprši samo po korovu, a izbjegne usjev ili da se na primjer, istovremeno obavlja i đubrenje. Tri godine od te ogromne kupovine Blue Rivera, a John Deere još uvijek plasira na tržište svoju tehnologiju "See and Spray".

Ključna razlika između Greeneyea i Blue Rivera je to što će njegova selektivna tehnologija moći biti naknadno opremljena prskalicama ili će se proizvoditi u saradnji s proizvođačima te vrste mehanizacije. 

Uzimaju u obzir potrebe poljoprivrednika

"Iz perspektive farmera, on je manje zainteresovan za kupovinu potpuno nove mašinePlatio je 0,5 miliona dolara za samohodnu prskalicu koju koristi za sve aplikacije prskanja, ne samo herbicide (fungicide, insekticide...) koji mu mogu poslužiti dugi niz godina podnoseći teške uslove u polju. Zato mislimo da je strategija pretvaranja prskalice u odvojenu mašinu, s našim sistemom mnogo više u skladu sa željama korisnika", komentariše Bocher.

Pored ušteda koje ova tehnologija preciznog prskanja nudi poljoprivrednicima u pogledu manje korištenja hemikalija, takođe u odličnoj rezoluciji snima čitavo polje. Bocher naglašava kako sistem može i klasificirati korov, zavisno od vrste. "Ovo je presudno za borbu protiv korova otpornih na herbicide," rekao je.

Kako bi postigli cilj od 98% tačnosti, kompanija će održati niz demonstracija sa strateškim dionicima i velikim farmerima. Do kraja godine, predviđa Bocher, sistem Greeneye biti će u potpunosti integrisan u 36-metarsku samohodnu prskalicu i nakon ovih ispitivanja pokrenuti će prodaju.

U videu možete pogledati kako izgleda nova tehnologija Greeneye: 

Foto: Facebook/Greeneye Technology


Tagovi

Syngenta Ulaganje Greeneye Nova tehnologija Samohodna prskalica Smanjenje pesticida


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.