• Spektroskopija
  • 27.04.2020. 07:30

Spektroskopija - tehnologija budućnosti za očuvanje zdravlja tla

Spektroskopija tla brza je, isplativa i što je najvažnije ekološka tehnologija koja koristi interakciju elektromagnetskog zračenja s tla za procjenu svojstva kao što su to kiselost, količina ugljika, azota i ostalih elemenata kao i sadržaj vode. 

Foto: JumpStory
  • 205
  • 22
  • 0

Tlo je izvor života i neobnovljivi resurs, a njegovo očuvanje je bitno za sigurnost hrane i našu održivu budućnost. Nažalost, zbog sve većeg broja populacije, opterećenja koje sa sobom nosi te sve veće potrebe za hranom, ono je pod velikim pritiskom. Prema zadnjim podacima FAO-a, degradirano je čak 33% zemljišta što predstavlja veliki problem.

Kako bi se očuvalo njegovo zdravlje jer je ono temelj prehrambenog sistema, Globalna mreža laboratorija tla (GLOSOLAN) uspostavljena u okviru FAO-a i Globalno partnerstvo za tlo (GSP) udružile su snage u pronalasku inovativnih rješenja za njegovo očuvanje. 

Tako je po prvi puta od kada je otkrivena, spektroskopija stavljena u prvi plan kao najbitnija tehnologija u proučavanju sastava, kvaliteta i zdravlja tla. 

Šta je spektroskopija tla?

Spektroskopija je brza, isplativa i što je najvažnije, ekološka tehnologija koja koristi interakciju elektromagnetskog zračenja s tla za procjenu svojstava kao što su kiselost, količina ugljika, azota i ostalih elemenata kao i sadržaj vode.

Samo 0,41% finansija odlazi na ispitivanje kvaliteta tla, a ostalo na vodu i zrak

Spektralna refleksija mjeri koliko energije (u postotcima) reflektira površina na određenoj talasnoj dužini, koja se zatim koristi za identificiranje različitih svojstava. Na temelju toga može se analizirati stanje i njegov kvalitet.

Izrada globalne zbirke 

Jedna od ključnih inicijativa ove dvije organizacije, kako bi se edukovalo stanovništvo širom svijeta, je izrada globalne zbirke spektralnih kalibracija tla. 

"Ovo je ključni faktor za poboljšanje poljoprivredne produktivnosti i smanjenje degradacije. Ova internet knjižica veliki je napredak u brzim procjenama stanja i održivog upravljanja zemljištem", poručili su iz GLOSOLAN-a.

Trenutna zbirka sadrži visokokvalitetnu spektralnu refleksiju tla i izmjerene podatke za više od 80.000 uzoraka, a kako tvrde iz FAO-a uskoro će biti dostupna laboratorijima i poljoprivrednicima širom svijeta i biti će potpuno besplatna.

Prepoznajte vrstu tla u vrtu i saznajte kako mu popraviti strukturu

Drugi najbitniji faktor o kojem se vodi jako malo računa je mapiranje i nadzor. "Spektroskopija ima mogućnost naoružati poljoprivrednike neprocjenjivim informacijama o njihovim tlima putem procjene, mapiranja i praćenja kako bi što brže donijeli odluku o tome šta posijati ili posaditi i koje đubrivo i zaštitu koristiti. Čak i poljoprivrednici s manjim finansijskim sredstvima moći će priuštiti takvu analizu jer kao što smo već rekli, zbirka na kojoj se radi će biti potpuno besplatna“, pojašnjavaju iz GLOSOLAN-a.

Zajedničkim snaga za oporavak i održivost

Po prvi put više od 400 laboratorija u 127 zemalja svijeta zajedno sarađuju na usklađivanju podataka i metoda za analizu ovoga resursa kako bi podaci bili što jasniji svima koji ih koriste.

Indikatori zemljišta: Pomoću korova odredite tip tla

Inicijativa za spektroskopiju pomoći će zemljama u izgradnji kapaciteta na područjima kao što su odabir uzoraka, priprema, spektralno mjerenje i osiguranje kvaliteta analize podataka. To će omogućiti naučnicima i vladama širom svijeta da sprovedu bolje mjere kako bi osigurali održivo upravljanje zemljišnim resursima

GLOSOLAN okuplja zemlje i ujedinjuje ih kako bi se postigao jedan i to najvažniji cilj - zaštita tla širom naše planete što će u konačnici pomoći i u borbi protiv klimatskih promjena.


Tagovi

Spektroskopija Tlo Globalna mreža laboratorija tla Globalno partnerstvo za tlo Degradacija FAO Zdravlje Elektromagnetsko zračenje Analiza


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.