Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrsta tla
  • 17.04.2020. 18:00

Prepoznajte vrstu tla u vrtu i saznajte kako mu popraviti strukturu

Promatranjem i opipavanjem možete ustanoviti sastav tla u vrtu, a njegovo poznavanje pomaže u pripremi i odabiru rješenja za poboljšanje strukture.

Foto: JumpStory
  • 794
  • 110
  • 0

Tlo je rastresiti površinski sloj Zemljine kore, samostalna prirodna tvorevina i istovremeno resurs za biljnu proizvodnju. Zato je u vrtu važno imati zdravu zemlju primjerenog sastava kako bi mogla biljkama pružiti fizičku potporu, snabdjevati ih vodom, zrakom i hranjivim materijama.

Promatranjem i opipavanjem možete ustanoviti sastav tla u vrtu, a njegovo poznavanje pomaže pri pripremi i odabiru rješenja za poboljšanje strukture.  

Glinasto tlo treba prozračiti kompostom

Glinasto zemljište je lako prepoznati - ono je glatko, ljepljivo i sklisko kada je mokro. Njegove čestice su povezane u čvrste i teške grumene. Kada je suho, površina mu otvrdne i ispuca, a lokve vode se na njemu duže zadržavaju.

Prepoznati ih možemo i tako da navlažimo šaku zemlje, oblikujemo od nje kuglicu te izvaljamo u oblik valjka prečnika oko 1 cm. Što je valjak duži, sadržaj gline je veći. Ukoliko se može sastaviti i u prsten, onda je u tom tlu izrazito visok udio gline. Ako puca pri valjanju, vjerojatno sadrži i pijesak ili treset.

Živo je tlo osnova poljoprivredne proizvodnje i zdravlja biljke

U malim vrtovima se u jesen takvo tlo treba štihati jer će ga tada temperature ispod nule izmrznuti i usitniti. U proljeće je dobro iskopati kanale i tako pomoći odvojiti višak vode. U proljeće zemlju treba usitniti motikom i grabljanjem. Prozračiti se može i vilama, plitkim prekopavanjem i dodavanjem vrtnog komposta. S njim se može dodati i pijesak. I kod jesenje obrade se može po površini rasporediti stajsko đubrivo ili kompost u sloju debljine oko 3 cm te ukopati.

Pjeskovito tlo brzo gubi vlagu

Kako mu i sam naziv govori, pjeskovito tlo je na dodir zrnasto. Može se reći da je između dobrog i lošeg jer brzo gubi vlagu. Boja može biti svjetlosmeđa, siva ili žućkasta. Jednostavno je za obrađivanje jer je rahlo, a naglo se isušuje i gubi hranjive materije.

Može mu se dodati glina i ilovača kako bi mu se omogućilo duže zadržavanje vode. Svakako ga treba obogatiti organskim supstancama koje zadržavaju vlagu, kao što je stajnjak, kompost, kompostirani zeleni otpad ili zeleno đubrivo koje treba ukopati u zemlju. Takođe, u kasno proljeće i ljeto koristite malč kojim ćete spriječiti isušivanje zemljišta. 

Vapnenasto tlo je dobre drenaže

Vapnenasta tla su vrlo plitka, puna gruda bijele krede ili kamenja i dobro drenirana, ali se ljeti brzo suše. Ono je žućkasto bijele boje i na dodir ljepljivo, mrvičaste strukture, ne veže se kada je mokro. Šaku zemlje stavite na suhu tknaninu i omotajte ivicama. Nakon toga uzorak prekrijte octom. Ukoliko se pjeni, riječ je o sadržaju vapnenca u tlu.

Ovakvim tlima dodaje se kompost uz organsko đubrivo, slamu, lišće, zeleno đubrivo i slično. 

Tresetno tlo sadrži organske materije i humus

Tresetno tlo je crno i mrvičasto, a sadrži i mnogo organskih supstanci i humusa. Ne veže se u grumene. Dobro upija vodu, ali se i dosta naglo isušuje te mrvi. Na dodir je vlaknasto, supžvaste teksture i ne veže se. Ubraja se u kisela tla.

Struktura mu se popravlja dodavanjem pijeska i komposta, a upotreba organske zemlje iz kokosovih vlakana u kombinaciji s pijeskom brzo im poboljšava rodnost i pH. Ukopajte grubi, oštri pijesak ili kamenčiće da poboljšate drenažu. Postane li tlo kiselo, dodajte vapnenac.

Preporučuje se izmjeriti kiselost tla

U vrtnim centrima se može nabaviti uređaj za mjerenja pH tla ili lakmus papir (listić). U čašu se ulije 1 dL destilirane vode i doda se malo zemlje, dobro se promiješa dok se ne rastopi te se umoči listić. Nakon određenog vremena, on promijeni boju i prema skali se odredi pH vrijednost. 

Kako sami možete doznati je li tlo kvalitetno?

Kako dodatno poboljšati kvalitet?

Zeleno đubrenje je vrlo dobro za popravak vrtnog tla. U jesen posijte raž, djetelinu ili gavez na očišćenu zemlju i kada naraste do visine 20 cm, ukopajte ga. Pazite da to napravite prije nego što ove biljke procvjetaju.

Za povećanje kiselosti se može koristiti i kompost od gljiva, a vrtlarski šljunak ili kamenčići za bolju drenažu. Malčiranje tla oko biljaka takođe povećava udio organske materije.


Tagovi

Tlo u vrtu Vrsta tla Poboljšavanje strukture tla Glinasto tlo Pjeskovito tlo Tresetno tlo Vapnenasto tlo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]