Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana uvoza
  • 19.10.2021. 10:00

Deveti put ove godine zabranili uvoz krompira zbog prisustva nematoda!

Republička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz pošiljke merkantilnog krompira u količini od 22 tone porijeklom iz Njemačke.

Foto: Depositphotos/lucidwaters
  • 327
  • 56
  • 0

Republička fitosanitarna inspekcija u okviru redovnog pregleda pošiljki u spoljnotrgovinskom prometu, zabranila je uvoz pošiljke merkantilnog krompira u količini od 22 tone porijeklom iz Njemačke, zato što je u istoj utvrđeno prisustvo karantinskog organizma, lat. Globodera rostochinensis, stoji na zvaničnom sajtu Fitosanitarne inspekcije RS.

Pomenuta isporuka merkantilnog krompira deveta je u ovoj godini za koju je Fitosanitarna inspekcija RS zabranila uvoz jer je i kod tih prethodnih utvrđeno prisustvo karantinskih nematoda. Po tom osnovu zabranjen je uvoz za ukupno 197 tona merkantilnog krompira. Riječ je o četiri pošiljke u količini od 87 tona porijeklom iz Poljske, tri u količini od 66 tona porijeklom iz Italije, jednoj isporuci u količini od 22 tone porijeklom iz Mađarske i navedenoj pošiljci iz Njemačke.

Takođe, u ovoj 2021. godini zabranjen je uvoz i pošiljke sjemenskog krompira porijeklom iz Luksemburga, u količini od 10 tona zato što je analiziranjem uzorka utvrđeno postojanje navedene štetočine.

Prisustvo karantinski štetnog organizma u merkantilnom krompiru koji je bio namijenjen za dalju preradu, ne predstavlja rizik za zdravlje ljudi, ali može izazvati ozbiljnu štetu na usjevima mnogih drugih kultura ukoliko dođe u dodir sa njima. Karantinski štetne nematode predstavljaju rizik za zdravlje bilja i prouzrokuju oboljenja, te smanjuju prinose, zbog čega je upravo merkantilni krompir pod posebnim nadzorom inspekcije.

Sporni proizvod nije dostupan na tržištu

Imajući u vidu mjere koje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske preduzima u cilju podsticanja poljoprivredne proizvodnje i obezbjeđivanja podrške domaćim proizvođačima i prerađivačima, republička fitosanitarna inspekcija u dijelu svojih nadležnosti vrši kontinuiranu kontrolu prilikom uvoza, kako bi svojim aktivnostima obezbijedila snažnu podršku domaćoj proizvodnji.

Rad inspektora na granici, stručna procjena rizika i pravovremeno identifikovanje potencijalnih nepravilnosti, najvažniji su parametri koji za krajnji cilj imaju zaštitu zdravlja potrošača i zaštitu poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji.

Važno je napomenuti da se za pošiljke od kojih se uzimaju uzorci za analizu, zabranjuje stavljanje u promet, distribucija ili prerada, sve do donošenja rješenja nadležnog lica u skladu sa rezultatima laboratorijskog ispitivanja uzoraka.

S obzirom na ovu proceduru, u slučajevima kada se ispitivanjem utvrdi neka nepravilnost, ne postoji rizik da je proizvod bio dostupan na tržištu.

Zabranjen uvoz 63 tone merkantilnog krompira iz Poljske zbog prisustva nematoda

Kako smo ranije pisali, usljed mogućih problema da se zaključiti da će u godinama koje dolaze kvalitetno skladištenje krompira biti znatno skuplje i komplikovanije jer se mora investirati u odgovarajuće prostorije, ventilaciju, rashladne sisteme i skuplju opremu za nanošenje preparata.


Tagovi

Zabrana uvoza Republička fitosanitarna inspekcija Merkantilni krompir Sjemenski krompir Prisustvo nematoda Karantinske štetočine


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !