Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Deere & Company
  • 27.08.2020. 07:30

Deere & Company ostvario rekordni rast dionica - potražnja za velikim mašinama ipak manja?

Dionice Deere-a koje su od kraja maja porasle 43%, nakon najnovijeg izvještaja o zaradi, iznose 202,81 dolar. 

Foto: Vedran Stapić
  • 69
  • 7
  • 0

Dionice američke kompanije Deere & Company u petak, 21. avgusta dostigle su vrhunac, nakon što je kompanija promijenila prognozu cjelogodišnje zarade i objavila znatno manji kvartalni profit od očekivanog.

Najveći svjetski proizvođač poljoprivredne mehanizacije rekao je da sada očekuje godišnji neto prihod od oko 2,25 milijardi dolara. 

Dionice Deerea koje su od kraja maja porasle 43%, nakon najnovijeg izvještaja o zaradi, iznose 202,81 dolar, navodi Reuters.

Potražnja za velikim mašinama ipak manja?

Iako su neizvjesnosti uzrokovane korona krizom i trgovinskim sporom između Sjedinjenih Država i Kine snizile cijene robe, program pomoći za poljoprivrednu proizvodnju predsjednika Donalda Trumpa u iznosu od 19 milijardi dolara i potreba za zamjenom stare mehanizacije, pomogli su povećati potražnju poljoprivredne opreme, posebno za male traktore.

John Deere plasira u Europu visoko učinkovitu seriju X9 kombajna

Iz firme kažu kako trajna ekonomska nesigurnost takođe podstiče poljoprivrednike da ulažu u savremeniju tehnologiju kako bi smanjili troškove i povećali produktivnost. 

Prodaja prskalica i slične opreme bila je veća u odnosu na prošlu godinu. Međutim, očekuju da će potražnja za velikim poljoprivrednim mašinama ipak biti manja.  

Smanjili proizvodnju kako bi zaštitili profit

Kao odgovor na dugotrajni pad američkog poljoprivrednog gazdinstva, proizvođači ove vrste mehanizacije i opreme, smanjili su proizvodnju kako bi spriječili haos u snabdjevanju. To je smanjilo zalihe i dovelo ih ispod 10-godišnjeg prosjeka, omogućavajući kompanijama da tako zaštite svoju cijenu.

U 2020. više novca za podršku poljoprivrednim proizvođačima

Sve to pomoglo je i Deere-u da u posljednjem kvartalu ublaži uticaj niže prodaje na svoju zaradu. Prodaja opreme pala je za 12,4% na godišnjem nivou, što je gotovo polovina očekivanog na Wall Streetu.

Firma sa sjedištem u Molineu, Illinois, saopštila je kako će ponovno otkupiti dionice koje su joj bile oduzete u martu, iako planira zadržati dodatnu likvidnost na neodređeno vrijeme kako bi se nosila sa poslovnom nesigurnošću. 


Tagovi

John Deere Dionice Korona kriza Prodaja Prskalice Mašine Zalihe


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

69


Glasova: 31

Da 44,9%

Glasova: 27

Ne 39,1%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,9%

Pregled ankete

Pregled ankete