Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 09.02.2022. 18:00

Cijene žitarica i uljarica ostat će visoke uz rekordne nivoe potražnje - prognozira Corteva

Vodeća američka poljoprivredna hemijska i sjemenska kompanija objavila je prognozu prodaje u 2022., a koja je iznad tržišnih očekivanja

Foto: Depositphoto/budabar
  • 115
  • 48
  • 0

Poslije optimističkih prognoza prodaje insekticida i sjemena Corteva Inc očekuje da će cijene žitarica i uljarica ove godine ostati visoke uz rekordne nivoe potražnje.

Naime, ova vodeća američka poljoprivredna hemijska i sjemenska kompanija objavila je prognozu prodaje u 2022., a koja je iznad tržišnih očekivanja. Ovaj je proizvođač insekticida i sjemena imao koristi od velike potražnje i viših cijena. Američki proizvođači unaprijed kupuju sjeme i hemikalije u pokušaju da osiguraju zalihe za nadolazeće proljeće, usred rasta cijena zbog problema s radnom snagom, smanjene globalne ponude đubriva i hemikalija i rastuće potražnje, navodi Reuters

Rekordne cijene žitarica i uljarica

Tako je prodaja proizvoda za zaštitu bilja ove kompanije porasla za šest posto u kvartalu, predvođena herbicidima Enlist i Arylex, te insekticidom Isoclast, dok su snažna potražnja za kukuruzom u Latinskoj Americi povećale prodaju u segmentu sjemena za 12 posto. 

Očekuju da će cijene žitarica i uljarica ove godine ostati visoke te na rekordnom nivou potražnje koji je posebno očit u zadnjem kvartalu 2021. Tada su ubrzano rasle cijene i potražnja za sojom i kukuruzom, zahvaljujući ponovnom otvaranju ekonomija i oporavku u sektoru etanola. 

Svjetska proizvodnja žitarica će dostići rekordne prinose?

"Nastavlja se dosljednost globalne potražnje što će odgovoriti na zahtjeve za obnovljivim gorivima kao što je biodizel. Tako će se podržati zdravi nivoi cijena poljoprivrednih proizvoda", izjavio je izvršni direktor Corteve, Chuck Margo.

Umjesto kukuruza - soja? 

No, uzgajanje kukuruza u SAD je pod znakom pitanja, jer je za tu kulturu potrebno više đubriva. Sjetva 2022. će biti ograničena smanjenom količinom primijenjenih đubriva i odustajanjem poljoprivrednika od te proizvodnje. U Cortevi očekuju, kako je ranije pisao Reuters, da će visoke cijene đubriva potaknuti brojne poljoprivrednike da počnu uzgajati soju što će povećati potražnju za njihovim Enlistom i sorti biotehnološkog sjemena sljedeće generacije te njemu komplementarnim herbicidima. 

Tržišni udio sorte u ukupno zasađenoj površini ove uljarice u SAD mogao bi u 2022. porasti na najmanje 40 posto s 35 posto u 2021.

Treba napomenuti da je ova kompanija prognozirala operativnu zaradu od 2,8 do 3 milijarde dolara, a vrijednost dionica im je porasla za 2,15 posto, na 49,19 dolara. 


Tagovi

Corteva Cijene đubriva Cijene sjemena Tržište Potražnja Žitarice Uljarice Enlist


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

68


Glasova: 31

Da 45,6%

Glasova: 26

Ne 38,2%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,2%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]