Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najam drvca
  • 20.12.2020. 18:00

Božićna drvca u Londonu unajmljuju na tri tjedna

Drvca dobijete u loncu, odnesete ga u svoj dom i pazite na njega oko tri tjedna. Kasnije ga predate nama i mi ga nosimo nazad na farmu, pojašnjava Clare Slater.

Foto: Depositphotos/elenarostunova
  • 51
  • 7
  • 0

Kakvo božićno drvce izabrati - pitanje je koje si najčešće postavljamo u ovo doba godine. Kupiti u posudi pa ga kasnije posaditi u dvorištu, umjetno koje može trajati godinama ili pak rezano koje se može iskoristiti kao kompost.

Svake godine u Velikoj Britaniji oko 7 milijuna drvaca nakon blagdana završi na odlagalištima otpada, a kako bi tome stali na kraj, u Londonu ih se može unajmiti. 

Udomljavanje na tri tjedna

Pa, to je jednostavno bolje za okoliš“, rekla je za reuters 13-godišnja Greta Schmitz-Evans dok je s ocem birala svoje prvo takvo drvo na tržnici u sjeveroistočnom Londonu.

Naime, internetska trgovina Christmas on the Hill, specijalizirana je za prodaju održivih stabala i vijenaca, a na svojim stranicama nudi ponovno upotrebljiva drvca s farme u Gloucestershireu gdje ih uzgajaju žive, u posudama. 

"Dobijete ih u loncu, odnesete ga u svoj dom i pazite na njega oko tri tjedna. Kasnije ga predate nama i mi ga nosimo nazad na farmu“, pojašnjava vlasnica ove trgovine, Clare Slater. Dodala je i to da ondje o njemu brinu cijele godine, a iduće birate hoćete li iznajmiti to isto ili novo.

Kada se vrate na farmu, norveške smreke se stavljaju u zemlju kako bi bile što bliže svom prirodnom okruženju. Ova vrsta naraste oko 30 cm svake godine i u posudi može živjeti oko sedam godina prije nego što joj korijen postane prevelik.

Cijena ista kao za rezana drvca

"Cijena najma je otprilike ista kao i posječenog drvca“, tvrdi Slater. Dakle, stablo od 2,1 metra košta oko 80 eura.

Moramo ih dovesti s farme, ali i vratiti nazad pa potom paziti na njih godinu dana. Zato, nažalost nisu ništa jeftinija od onih rezanih”, napomenula je.

Za one koji ih unajmljuju vrijede pravila da ih zalijevaju s pola litre vode svaki dan te da ih drže dalje od radijatora ili izvora topline, a na svojim stranicama nude detaljne upute za održavanje drvca. 

Reciklirajte božićno drvce

Prema podacima Eurostata, Danska je najveći izvoznik božićnih drvaca u države članice i čini čak 73% ukupnog izvoza. Prema podacima statista, njih čak 34% našlo se na tržištu Poljske.

Podsjećamo, ako u vašem mjestu nema organiziranog odvoza božićnih drvaca koje će reciklirati komunalna služba, to možete učiniti sami.

Mnogi se boje kako borovina zakiseljuje tlo, no to nije slučaj ako se prije toga razgradi u kompostu. Istina, borove iglice i grančice se sporije razgrađuju zbog voska kojom su obložene i smole u samim grančicama. No, ujedno će takva biomasa kompost činiti prozračnim, a ostatak mase će se brzo razgraditi jer će dobiti zraka.

Osim otpadaka, u ovu kompostnu hrpu možete staviti i malo stajskog gnojiva te svaka dva tjedna promiješati kako bi što prije dobili humus.


Tagovi

Božićna drvca Norveška smreka Najam London


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete