AgroKlub.ba

\

Eko proizvodnja

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Eko proizvodnja » Kako kompostirati ili reciklirati božićno drvce

Kako kompostirati ili reciklirati božićno drvce

Borovina u kompostu

Kako kompostirati ili reciklirati božićno drvce

Datum: 05.01.2018. 19:00

Kategorija:

Eko proizvodnja

Božićno drvce, nakon što ste ga raskitili, može poslužiti na nekoliko načina. Provjerite koji su to!

Ako u vašem mjestu nema organiziranog odvoza božićnih drvaca koje će reciklirati komunalna služba, kao što naprimjer u Beču, to možete učiniti sami. Samo, prije toga skinite kuglice i ostale ukrase. Šalu na stranu jer, postoji nekoliko načina na koje drvca možete kompostirati ili reciklirati.

Kompostiranje

Mnogi se boje kako borovina zakiseljuje tlo, no to nije slučaj ako se prije toga razgradi u kompostu. Istina, borove iglice i grančice se sporije razgrađuju zbog voska kojom su obložene i smole u samim grančicama. No, ujedno će takava biomasa kompost činiti prozračnim, a ostatak mase će se brzo razgraditi jer će dobiti zraka. Zato svakako prije kompostiranja usitnite grančice i grane te neka borovina čini tek 10 posto.

Osim otpadaka, u ovu kompostnu hrpu možete staviti i malo stajskog gnojiva te svaka dva tjedna promiješati kako bi što prije dobili humus.

Također, ovu biomasu možete koristiti na novoj kompostnoj hrpi pa nakon što ste iskopali rupu za drenažu, na nju poslažite grančice i iglice, a na to dalje bacajte otpad koji se može kompostirati.

Pokrivka za tlo

Borove iglice, grančice i usitnjene deblje grane možete koristiti i kao pokrivku za tlo koja će spriječiti isušivanje tla. Dakle, ove zime usitnite grane, a na proljeće pomiješajte sa đubrivom te postavite po površini. Tako će gliste iz dubljih dijelova zemlje doći na površinu i dodatno ozračiti i izdrenitrati tlo kopajući tunele.

Grančice na stazice

Istina, trenutno u baščama i nema puno posla, ali ima se što za ubrati - raštika, blitva, prokulica... Po stazama možete prostrijeti borove grančice koje će ipak ublažiti skupljanje blata na obući, a do proljeća će se i razgraditi.

Hranilica za ptice i potporan za mahune

Božićno drvce možete prisloniti i na kakvu ogradu te na njega objesiti hranu za ptice. Na proljeće vam drvce može poslužiti kao potporanj za visoke mahune.

Foto: Pixabay/Michelle Vala

Broj pregleda članka: 111; Uspješnost članka: 9.55

Tagovi: Kompost, Borovina, Kompost od borovine, Božićno drvce u kompostu, Bor u kompostu

Ključne riječi članka: kako, kompostirati, ili, reciklirati, bozicno, drvce, možete, grančice, prije, reciklirati, grane, iglice, borove, kompostirati, drvce


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.