Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Halyomorpha halis
  • 02.04.2020. 15:00

Bore se sa stjenicom koja bi ovog ljeta mogla uništiti voće i povrće u Italiji

Proizvođači voća i povrća na sjeveru Italije strahuju da će štetočina i ove godine uništiti njihovu proizvodnju, a riječ je o smeđoj mramorastoj stjenici. Prošle godine su tamo zabilježene štete u vrijednosti od 500 miliona eura.

Foto: Flickr/Adam Koczor
  • 94
  • 15
  • 0

Kao da izbijanje koronavirusa nije dovoljno, poljoprivrednici u sjevernoj Italiji vode bitku i protiv razorne biljne štetočine koja bi ovog ljeta mogla uništiti voće i povrće.

Prošle godine šteta od 500 miliona eura

Europska komisija odobrila je hitnu pomoć kako bi se poljoprivrednici u šest sjevernih italijanskih regija mogli boriti protiv smeđe mramorirane stjenice (Halyomorpha halis). Riječ je o proždrljivoj invazivnoj vrsti koja je 2019. godine nanijela štetu od 500 miliona eura.

H. halys vrlo je slična drugim poznatim europskim vrstama iz ove porodice npr. smrdljivoj greti (Dolicoris baccarum L.) ili smrdljivom martinu (Rhaphigaster nebulosa Poda) pa se često može zamijeniti njima.

Lombardija obustavila nadzor štetočina

Uprkos potpunom zatvaranju granica italijanski poljoprivrednici i dalje rade na poljima. No, borba proitv pandemije smanjila je mjere opreza bitne za proizvodnju hrane. Na primjer, regija Lombardija prošle je sedmice obustavila uslugu nadzora štetočina .

Ovo može biti zabrinjavajuće. "U borbi protiv ove stjenice pomaže i intenzivan nadzor Regionalnog servisa za zdravlje bilja Lombardije", objasnila je Ana Cristina Cardoso, naučna saradnica u Zajedničkom istraživačkom centru EU za politico

Kako se riješiti smrdljivih martina?

Berba voća kao što su kruške, breskve, nektarine, jabuke, kivi, trešnje i marelice mogla bi biti uništena zbog ove štetočine koji napada preko 170 različitih biljnih vrsta. Takođe, ova stjenica pričinjava štete i na leguminozama kao što su soja, grah i grašak. Sumnja se da je stjenica stigla iz SAD-a i Švicarske, a prvi put je u Italiji otkrivena 2012. godine.

Nedovoljno novca za isplatu prošlogodišnjih šteta

"Trenutno raspoloživa financijska sredstva nisu dovoljna za nadoknadu poljoprivrednicima koji su imali gubitke uzrokovane ovim štetnim organizmom tokom prošle sezone", kaže Mariangela Ciampitti iz Regionalnog servisa za zdravlje bilja u Lombardiji.

"Mnogo je poljoprivrednika izgubilo urod pa na to moramo obratiti veliku pažnju", kaže Anna Rufolo iz poljoprivrednog lobija CIA Agricoltori Italiani. "Željeli bismo veće potpore za postavljanje mreža protiv ovih insekata, jednog od najvažnijih alata", dodala je.

Italijanska vlada donijela je zakon kojim se odobrava upotreba grabežljive samurajske osice (Trissolcus japonicus) za suzbijanje štetočina, a regija Lombardija posljednjih je godina uložila više od 10 miliona eura u zaštitne mreže za voćnjake. No, lombardijska regionalna fitosanitarna služba smatra da to nije dovoljno.

Veliki gubici u poljoprivredi

"Borba protiv štetočina je neophodna bez obzira na krizu COVID-19 jer je šteta koju je stjenica uzrokovala vrlo ozbiljna i poljoprivrednici se često suočavaju s velikim gubicima. Teško je u ovom trenutku predvidjeti hoće li borba protiv koronavirusa imati dalje negativne uticaje na organizacije proizvođača voća i povrća", kazala je Ciampitti.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Italija Halyomorpha halis Smeđa mramorasta stjenica Štetočina Zaštita bilja Entomologija Lombardija COVID-19


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]