Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruživanje poljoprivrednika
  • 07.07.2020. 09:30

Borba za rebalans budžeta - hoće li poljoprivreda dobiti više sredstava?

"Nastojati ćemo da održimo pozitivan tok priče oko domaće poljoprivredne proizvodnje, kao i značaja kupovine naših proizvoda", poručuje Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Foto: Udruženje poljoprivrednika FBiH
  • 98
  • 7
  • 0

Nakon što nas je zadesila izuzetno teška godina, praćena prije svega pandemijom korona virusa, a zatim i nestabilnim vremenskim uslovima koji su uzrokovali velike gubitke, poljoprivrednici se nalaze u nezavidnom položaju. Još je izazovnija činjenica da nadležne institucije i Vlada nisu naročito otvorene za neku konkretniju podršku i poticaje u proizvodnji.

Udruženje poljoprivrednika FBiH je u proteklom periodu imalo niz aktivnosti. Osim redovnih obaveza obilaska terena i razgovora sa proizvođačima, bilo je kontakta sa institucijama, ali i brojnih drugih, svakodnevnih prioriteta.

Planovi za predstojeći period

"Učestvujemo u radu odbora za poljoprivredu parlamenta FBiH, u vremenu korona virusa smo se bavili podjelom sadnog i sjemenskog materijala, raspodjelom poljoprivrednih proizvoda ugroženim stanovnicima, kao i kampanjom da se što više obradivih površina zasadi", kaže za Agroklub Nedžad Bićo, predsjednik ovog Udruženja.

Dodaje kako su im dalje u planu aktivnosti vezane za borbu da se rebalansom Federalnog budžeta još više sredstava izdvoji za poljoprivredu, ali takođe će ulagati napore da se pokrene izvoz mesa i da se istovremeno smanji uvoz istog. Ističe da je neophodno na navedenim aktivnostima sarađivati sa kolegama na državnom nivou.

"Održati ćemo pozitivan tok priče"

Sredinom ovog mjeseca održati će se i skupština udruženja, kako bi se precizno definisali zadaci za naredni period. "Nastojati ćemo da održimo pozitivan tok priče oko domaće poljoprivredne proizvodnje, kao i značaja kupovine naših proizvoda", poručuje Bićo.

Inače, u okviru Udruženja poljoprivrednika FBiH uključena su i sva zainteresovana kantonalna udruženja i savezi. Povezivanje poljoprivrednika na federalnom nivou mnogo je intenzivnije kada sve ostale, manje forme udruživanja proizvođača, na nižim nivoima usklađeno i koordinirano djeluju i zahtjevaju svoja prava.    

Ipak, očekivanja su da će ministarstva maksimalno da podrže poljoprivrednike i da neće biti kašnjenja sa isplatama podsticaja, kako bi se bar malo olakšala dovoljno teška situacija. Predsjednik udruženja poljoprivrednika FBiH, apeluje na državu da isplati zaostale poticaje kako bi pojednostavili ljudima posao oko predstojećih poljoprivrednih radova.

Zahtjevaju isplatu poticaja - vrijeme je za proljetnu sjetvu

"Svakom prilikom ponavljam da moramo više razmišljati o domaćoj proizvodnji, moramo je bolje i kvalitetnije poticati. Ogromna većina hrane koju konzumiramo nam dolazi iz uvoza. Mi trebamo biti u mogućnosti da proizvedemo dovoljno hrane da prehranimo Bosnu i Hercegovinu, u slučaju da se desi situacija da ostanemo u potpunoj izolaciji i da uvoz stane", smatra Bićo.

Kako kaže, ove godine je budžet za poljoprivredu u Federaciji prilično dobar, ali to još uvijek nije dovoljno. Svaka marka uložena u poljoprivredu je istovremeno uložena u sigurnost naše zemlje i njenih građana.


Tagovi

Poticaji u proizvodnji Udruženje poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo Rebalans budžeta Nadležne institucije Zaostali poticaji


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

66


Glasova: 30

Da 45,5%

Glasova: 25

Ne 37,9%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]