Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 04.08.2020. 09:30

Blokada traktorima: odžački poljoprivrednici nastavljaju borbu za zemljište

Prošao je i četvrti dan kako poljoprivrednici iz Odžaka u blokadi drže magistralni put prema Bosanskom Šamacu. Prisjetimo se, oni protestuju zbog nemogućnosti da obrađuju pripadajuće poljoprivredno zemljište

Foto: JumpStory
  • 125
  • 11
  • 0

Prošao je i četvrti dan kako poljoprivrednici iz Odžaka u blokadi drže magistralni put prema Bosanskom Šamacu. Prisjetimo se, oni protestuju zbog nemogućnosti da obrađuju pripadajuće poljoprivredno zemljište. Radi se o tome da je firmi "Poljoprivrednik" istekao desetogodišnji ugovor za obrađivanje zemljišta, a tamošnji poljoprivrednici ne dozvoljavaju im ulaz na isto.

Pridružili su im se i članovi porodica, te ostali građani koji ne žive direktno od poljoprivrede.

Osnovni zahtjev je da se, nakon isteka desetogodišnjeg ugovora s firmom "Poljoprivrednik", raspiše javni poziv na koji bi se mogli prijaviti domaći poljoprivrednici. Strepe da će vlast sa ranijim zakupcem produžiti ugovor na njihovu štetu.

Radi se o oko 1,5 hiljada hektara?

I Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH daje im punu podršku, pa je predsjednik tog udruženja Nedžad Bićo rekao kako: "Podržavamo odžačke poljoprivrednike jer ovo nisu normalne stvari da dolazi neka firma iz druge države da obrađuje njihovu zemlju, ispred njihovih vrata i da je u prednosti pri zakupu, koncesiji i slično. Ugovor je istekao i usjevi su skinuti", kazao je procjenjujući da se radi o oko 1,5 hiljada hektara.

Nezadovoljni poljoprivrednici blokirali traktorima cestu Odžak - Orašje

Općinsko Vijeće Odžak donijelo je novi plan gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem koji ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona, Mato Brkić (HDZ BiH) nije odobrio.

Kako piše Domaljevac News, za danas je zakazana sjednica županijske vlade u Orašju nakon čega ćemo imati više informacija. Poljoprivrednici su naglasili da su spremni držati put u blokadi dok se god ne riješi ova situacija. Prijenos s protesta uživo možete pratiti na Facebook stranici Udruženje poljoprivrednika FBIH.


Tagovi

Poljoprivrednici FBiH Odžak Prosvjed Poljoprivredno zemljište


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.