Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU tržište
  • 12.12.2022. 14:00

BiH poslala odgovore EU: Dopunjen plan za izvoz crvenog mesa

U akcionom planu jasno su definirane aktivnosti, nosioci i rokovi za realizaciju aktivnosti

Foto: Depositphotos/Eivaisla
  • 33
  • 39
  • 0

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine dostavilo je Evropskoj komisiji odgovore na dodatna pitanja iz akcionog plana u vezi s ispunjavanjem preporuka iz izvještaja Direktorata za zdravlje i sigurnost hrane o mogućnosti izvoza crvenog mesa iz BiH na tržište EU.

"Ministarstvo je u saradnji s Kancelarijom za veterinarstvo BiH i entitetskim ministarstvima poljoprivrede usaglasilo odgovore, koji se, prije svega, odnose na obilježavanje životinja, što je bila jedna od glavnih preporuka EU audit tima", rekao je resorni ministar Staša Košarac.

Naveo je kako očekuje da će Evropska komisija u što skorijem vremenskom periodu prihvatiti dopunjeni akcioni plan za izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište EU te dodao da su u akcionom planu jasno definirane aktivnosti, nosioci i rokovi za realizaciju aktivnosti.

"Nadamo se da će Evropska komisija dati zeleno svjetlo za početak realizacije akcionog plana, što će biti dodatni poticaj i pomoć domaćim poljoprivrednim proizvođačima", naveo je Košarac.

Kako sušiti rebra u tri koraka i zašto nikada ne koristiti zamrznute komade?

EU je važan vanjskotrgovinski partner BiH te bi izvoz crvenog mesa na ovo tržište značajno uticao na povećanje ukupnog prometa s EU, ocjenjuje resorni ministar, navodeći kako je cilj da se izvozno orijentiranim bh. privrednim subjektima omogući izlazak na veliko evropsko tržište i tako dodatno ojača konkurentnost domaćih proizvoda.


Tagovi

Izvoz mesa Crveno meso Evropska unija Staša Košarac EU tržište


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.