Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje rebara
  • 11.12.2022. 07:30

Kako sušiti rebra u tri koraka i zašto nikada ne koristiti zamrznute komade?

Nakon usoljavanja, odlaževaju kraći vremenski period. Za sušenje je najbolji dim od voćnih vrsta, hrasta i johe.

Foto: Depositphotos/Salomonus_
  • 697
  • 108
  • 0

Sušena rebra se pripremaju lako, a koriste se u raznim tradicionalnim jelima. Za sušenje se uzimaju svježi komadi koje usolimo ili mariniramo po vlastitoj želji. Njihova prednost je što se nakon obrade kratko drže u pacu i odležavaju, a i ne suše se dugo poput drugih komada mesa.

Obično se koriste svježa svinjska ili goveđa rebra, a za usoljavanje najčešće kuhinjska so. Mogu se još dodavati bijeli luk, ljuta ili slatka paprika, đumbir, med, pivo, soja sos, biber, lovor, senf. Od upotrijebljenih sastojaka zavisiće okus gotovog proizvoda i dužina čuvanja.

Upotrebljavaju se isključivo svježi komadi, jer se u zamrznutima vlakna skoro unište prilikom stvaranja leda što daje lošiji okus. Pored toga, i bakterije se brže razvijaju u odmrznutom mesu.

Priprema 

Prvi korak je priprema. Uzimaju se rebra s leđnog dijela, najbolje mlađe životinje, jer imaju manje masnoće, tkivo je nježnije i imaju više mesa. Komadi s prednje strane su tvrđi, žilaviji i treba im duže kuhanje. Skinu se svi dijelovi mesa koji vise, kao i opna s donje strane. Uklanja se masnoća, jer ona može dati gorčinu.

Solenje ili salamurenje

Soljenje može biti suho i mokro. Kod suhog se vrši jednostavno utrljavanje soli i dodatih začina. U ovom slučaju dimljenje traje nešto duže, jer gubljenje vlage nije uravnoteženo. Krajnji proizvod se duže čuva. Kod mokrog se koristi marinada ili salamura, a komadi dobivaju jednaku količinu rastvora, sušenje je kraće, meso je sočnije, ali je kraći vremenski rok čuvanja.

Koriste se u mnogim jelima (Foto: Depositphotos/13-Smile)

Često se za suho solenje koristi krupna so, jer se sporije rastvara. Sitna se brzo otopi. Usoljeno meso se na otvorenom drži dva dana, a u frižideru do šest dana. Na hladnijoj temperaturi se meso skupi i so sporije prodire.

Tri načina usoljavanja mesa za sušenje - pazite na temperaturu

Postupak se obavlja u plastičnoj posudi. Neki preporučuju da se nešto jače zasole jer će samo meso povući onoliko soli koliko može. Na komad rebara neki domaćini preporučuju 100 g soli i nešto bijelog luka isječenog na listiće. U plastičnoj posudi poredamo komade, posolimo i pospemo listićima bijelog luka. Čuva se na hladnom mjestu ili frižideru do sedam dana na temperaturi 3 do 6ºC, a tokom tog perioda obavlja se okretanje, što je dolje - okreće se prema gore.

Šta ako pac ima čudan miris?

Salamura se priprema od vode, soli i raznih začina. Najjednostavniji recept je da se u 100 ml vode rastvori 100 g soli i doda po 10 g mljevene paprike (može slatka ili ljuta po želji) i bibera, dvije kašike sirćeta i pola kašičice karanfilića. Voda se zagrijava, dodaju so i začini, miješa se dok se ne otope, a sirće se dodaje pred ključanje. Prelijemo preko pripremljenih komada, pustimo da se ohlade, a zatim prekrijemo prozirnom folijom i 3 do 4 h ostavimo u frižideru. Ako vodu ne zagrijavamo, postupak odležavanja je duži.

Poslije usoljavanja i mariniranja komade okačimo da se okaplju.

Sušenje

Sušenje može da bude toplo i hladno.

Ako želimo produžiti rok trajanja, koristiti se metoda hladnog dimljenja. Dobiveni proizvod ima veoma izraženu aromu. Temperatura dimljenja je niža. Kod toplog sušenja ne treba pretjerivati i odmah dostići maksimalnu temperaturu. Visoke temperature će zatvoriti pore i voda neće izaći iz unutrašnjosti. Loše osušena su podložna kvarenju.

Kod sušenja u domaćinstvu najbolje je sušenje obaviti s granjem voćaka. Uzimaju se od jabuka, šljiva i(li) krušaka. Od ostalog drveća koriste se joha ili hrast. Dimljenje se obavlja u nekoliko navrata, prva dva do tri dana, a zatim se napravi pauza od jednog do dva dana. I tako ih tri puta izlažemo dimu.

Za brzo sušenje održava se konstantna temperatura, ne treba se spuštati ispod 100ºC. Gotova su kad ubodemo nož, a iz rane ne teče krvav sok. Možemo ih poslužiti čim se malo ohlade.

U savremenim pušnicama održavajte temperaturu između 90 i 110ºC nakon stvaranja dima. Kako bi se formirala lijepa pokorica, temperaturu u posljednjih 10 minuta podesiti na maksimum.


Tagovi

Sušenje mesa Sušena rebra Svinjska rebra Goveđa rebra


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Košnice na sigurnom 🐝🐝 Bravo momci. Foto: Infocentar Bosanska Krupa