Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gradiška
  • 12.12.2022. 14:30

Besana noć iza farmera: Goveda 12 sati provela u vodi

Mještani su sami ispumpavali vodu, pokušavajući spasiti što se može. Voda se povukla, a ih niko od nadležnih još uvijek nije obišao

Foto: Petar Kurta
  • 160
  • 34
  • 0

Dvanaest sati su goveda poljoprivrednika Petra Kurte provela u vodi, uslijed poplava koje su zahvatile gradiška sela. Kako je ovaj farmer, čije se imanje nalazi na granici sela Užani i Čatrnja, ispričao za Agroklub, s poplavom i njenim posljedicama mještani se sami bore od petka. 

"Čitavu noć sam dežurao hoće li se voda povući, sve je poplavilo, stradali su mi silaža i bale", kaže Kurta, dodavši da je prijavio štetu, ali su mu u gradskoj upravi rekli kako mu ne mogu pomoći. 

70 grla u štali

Mještani su sami ispumpavali vodu, pokušavajući spasiti što se može. Voda se povukla, a ih niko od nadležnih još uvijek nije obišao.

"Niko nije dolazio. Goveda su zasad dobro, ako ne dobiju temperature ili upalu pluća, 12 sati su bile u vodi do stomaka", priča vidno zabrinuti farmer, koji u štali ima 70 grla. 

Na području Gradiške vodostaj rijeke Save jutros u osam sati iznosio je 683 centimetra, što je 17 centimetara ispod kote redovne odbrane od polave.

Odsječena naselja u Dvoru

Zbog izlivanja rijeke Une u gornjem toku odsječeni su mještani Dobretina, dok je u donjem toku odsječeno naselje Kuljani, potvrdio je načelnik općine Dvor Nikola Arbutina za agenciju Srna. 

On je naveo da je na putnom pravcu za Hrvatsku Kostajnicu voda na kolovozu na pet mjesta, a prema Donjem Dobretinu na jednom mjestu. Prema njegovim riječima, sinoć je u Dobretinu izmjeren najveći vodostaj Une od kad postoje mjerenja - 367 centimetara dok je raniji najviši vodostaj zabilježen 2014. godine bio 314 centimetara.

Potop u selima oko Gradiške - ugroženo 400 goveda

U ovoj opštini od subote naveče na snazi su vanredne mjere odbrane od poplava. 

Kritično i u USK

Iz Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK) potvrđeno je da su brojni stambeni i pomoćni objekti u skoro svim gradovima i općinama poplavljeni. Najteža situacija i dalje je u Bihaću i Sanskom Mostu, gdje su sve službe spašavanja već treći dan na terenu, piše Fena.

U Sanskom Mostu je odmah proglašeno stanje prirodne nesreće, dok je Krizni štab civilne zaštite Grada Bihaća u stalnom zasjedanju i analizi svih izvještaja s terena. Situacija je i dalje izuzetno ozbiljna u nekoliko bihaćkih naselja, a naročito u Kulen Vakufu i Pokoju. Sve jedinice spašavanja i mještani pokušavaju zaštiti posjede i ličnu imovinu, odnosno dopremiti hranu i pitku vodu do onih koji su zbog plavljenja ostali odsječeni.

Prestanak padavina omogućio je pročišćavanje kanala za odvodnju oborinskih voda, ali i stagnaciju ili blago opadanje vodostaja svih rijeka. 


Tagovi

Poplave Goveda Farme Kiša Petar Kurta Gradiška Dvor Sava Una


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.