Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest u Berlinu
  • 26.11.2019. 11:30
  • Berlin, Njemačka

Berlin blokiran traktorima - farmeri poručuju: Umorni smo jer nas za sve krive

Farmeri u Njemačkoj opet protestuju. Očekuje se pet hiljada traktora i 10.000 učesnika u glavnom gradu Njemačke, a kako izvještavaju mediji, ulice Bismarckstrasse i Kaiserdamm postale su parkirališta traktora.

Foto: Facebook/Polizeireport Berlin Brandenburg
  • 122
  • 14
  • 0

Nakon Bonna u septembru i Hamburga prije desetak dana, na red je došao i Berlin u kojega su poljoprivrednici iz svih dijelova  zemlje dolazili danima, čak 1.000 iz Istočne Frizije i Bavarske, njih 700 sa sjevera. Policija i organizratori očekuju da će danas ondje biti 5.000 traktora sa kojima žele doći do Brandeburških vrata. Očekuje se 10.000 učesnika skupa. 

Farmeri poručuju kako im je važno da ih se čuje jer, "nisu "mučitelji životinja i ubojice insekata u cijeloj naciji. Umorni smo jer nas za sve krive", izjavio je Christoph Plass, poljoprivrednik iz Liebenwaldea i suorganizator prosvjeda. Kako izvještavaju mediji, ulice Bismarckstrasse i Kaiserdamm postale su parkirališta traktora. 

Ne mogu se nositi za zahtjevima koje pred njih stavlja njemačka Vlada

Njemački, ali, podsjetimo, i holandski farmeri, u strahu su za svoju budućnost i za svoje potomke. Kako piše topagrar.com, među poljoprivrednicima se širi strah za egzistenciju. Sve im je teže, čak i sa visokim stupnjem preduzetničkih vještina, usmjeriti svoje farme prema zahtjevima onoga što od njih traži Vlada, a da opstanu i da ih u nasljeđe ostave svojim potomcima. 

Farmeri sa 4.000 traktora zakrčili ulice Hamburga

Ne samo što osjećaju da vlada ne cijeni ono što poljoprivreda čini za gospodarstvo, nego se jednostavno ne mogu nositi sa zahtjevima koji su pred njih stavljeni. A koji su to konkretni zahtjevi? 

Političari odluke donose "preko koljena"

Zbog očuvanja voda, upotreba đubrenja dušikom ograničena je na 80 % biljnih usjeva što farmeri ne mogu ničime nadomjestiti. Njemački farmeri ističu kako uvijek nastoje biti održivi, ali nemaju izvore kojima bi povećali sadržaj humusa u tlu, a koji se također traži političkom agendom za zaštitu klime. 

Upozoravaju da je slična situacija i sa kemijskom zaštitom. Naime, ovu vrstu zaštite moraju zamijeniti mehaničkom, ali, tada će porasti potrošnja goriva

U zaštićenim područjima vrijede mnogi dodatni uslovi koji povećavaju troškove i farmere čine nekonkurentnima. Također, u Njemačkoj se puno govori o dobrobiti životinja, no, farmeri tvrde kako i to stvara dodatne troškove zbog čega će morati povećati cijene svojih proizvoda. 

Najviše protestiraju zato jer smatraju kako političari odluke donosi "preko koljena", bez da saslušaju njihove argumente. 

Na ovom YouTube kanalu možete uživo pratiti što se događa na berlinskim ulicama. 


Tagovi

Protest poljoprivrednika Traktori u Berlinu Strah Egzistencija Njemački farmeri


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]