• Protest poljoprivrednika
  • 15.11.2019. 16:30
  • Hamburg, Njemačka

Farmeri sa 4.000 traktora zakrčili ulice Hamburga

Poljoprivrednici su željeli pokazati kako njemačka vlada ne cijeni ono što oni čine za gospodarstvo cjelokupne zemlje nego se bave, kako farmeri tvrde, maltretiranjem i zanosom u ime ostvarenja zelenih ciljeva.

Foto: YouTube/PrintScreen/Ruptly
  • 177
  • 30
  • 0

I njemački su farmeri izašli na ulice traktorima u znak protesta protiv novih okolišnih propisa. Sa 4.000 traktora su preplavili Hamburg, gdje je danas održan sastanak regionalnih ministara zaštita okoliša. Kolona duga kilometrima protezala se prometnim gradskim ulicama uzrokujući kaos u samom središtu. Farmeri su pored toga održali i protestni skup na gradskom trgu Gaensemarkt. 

Slogani kojima su ispisani plakati na traktorima pozivaju na saradnju, a ne zabrane. Podsjećaju da ako "Nema farme, nema hrane, nema budućnosti". Još jedan protestni moto bio je "Samo reci 'hvala'". Ovime su poljoprivrednici željeli pokazati kako vlada ne cijeni ono što oni čine za gospodarstvo cjelokupne zemlje nego se bave, kako farmeri tvrde, maltretiranjem i zanosom u ime ostvarenja zelenih ciljeva. 

Vlada želi ograničiti uporabu nekih herbicida i đubriva

Naime, njemačko Ministarstvo zaštite okoliša nedavno je predložilo niz propisa koji bi ograničili uporabu određenih vrsta herbicida i đubriva, a sa ciljem zaštite ptica, insekata i podzemnih voda. Poljoprivrednici se boje da će ove mjere ugroziti njihovu egzistenciju. 

"Ta su pravila toliko opterećujuća da nam ne dopuštaju normalan rad na farmama", izjavio je za RT Klaus-Peter Lucht, potpredsjednik regionalnog udruženja poljoprivrednika. "Ne možemo uzgojiti kvalitetan usjev niti dobiti dobru hranu za stoku."

Farmeri žele da se s njima surađuje prije donošenja odluka

Poljoprivrednici također optužuju vladu za izradu sve restriktivnijih pravila, a da se prethodno nisu savjetovali s njima. Dirk Andresen, glasnogovornik pokreta Zemlja stvara vezu (Land Creates Connection), koji je organizirao skup, rekao je da ministrica okoliša Svenja Schulze izbjegava iskren dijalog.

"Pozvali smo je da dođe ovamo, ali ona je ostala u Berlinu ne želeći razgovarati sa nama", kaže Andersen koji je ranije upozorio da "stvari izgledaju tako loše da će kultura regionalne poljoprivrede dugoročno nestati."

Slični protesti održani u različitim dijelovima Njemačke posljednjih mjeseci. Prošlog se mjeseca kroz Bonn provezlo oko 1.000 vozila. Ministrica hrane i poljoprivrede Julia Koeckner obećala je poljoprivrednicima subvencije i pomoć u modernizaciji, ali čini se da se njihov bijes još uvijek ne smiruje.

Podsjetimo, prošlog su mjeseca holandski poljoprivrednici dva puta vozili svoje traktore u sporim kolonama širom zemlje kao znak protesta zbog odnosa vlasti prema njima u okviru akcije za smanjenje emisija ugljikovog dioksida i dušika. 

Protest holandskih poljoprivrednika: Kolaps na ulicama, angažovana i vojska

Kako je izgledao protest u Hamburgu, pogledajte u videu ispod teksta: 


Tagovi

Okolišni propisi Protest farmera Hamburg Njemačka vlada Poljoprivrednici na ulicama


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.