Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest u Holandiji
  • 17.10.2019. 15:00
  • Haag, Holandija

Protest holandskih poljoprivrednika: Kolaps na ulicama, angažovana i vojska

Holandski poljoprivrednici ponovo su vozili svoje traktore u sporim kolonama širom zemlje kao znak protesta zbog odnosa vlasti prema njima u okviru akcije za smanjenje emisija ugljikovog dioksida i dušika.

Foto: Flickr/Hans Splinter
  • 146
  • 31
  • 0

Holandski poljoprivrednici drugi put ovog mjeseca vozili su juče svoje traktore u sporim kolonama širom zemlje kao znak protesta zbog odnosa vlasti prema njima u okviru akcije za smanjenje emisija ugljikovog dioksida i dušika. 

Stotine vozača na traktorima okupilo se u gradu De Bilt, nedaleko od sedišta Nacionanog instituta za javno zdravlje i okolinu, koji je odgovoran za mjerenje emisija dušika. Učesnici protesta su iz De Bilta otišli traktorima u Haag, gdje je vojska pomagala policiji u postavljanju blokada na putevima koji vode u centralni dio grada. Fotografije sa samog protesta objavljivane su i na različitim Facebook stranicama:

Poljoprivrednici, kako prenose holandski mediji optužuju Institut za netačno računanje nivoa dušika, u vrijeme kada Vlada Holandije pokušava da ispuni evropske regulative o emisijama. Jedna od mjera je dobrovoljni otkup farmi.

Ovo je drugi veliki protest poljoprivrednika u Holandiji ovog mjeseca. Podsjećamo početkom oktobra, prvi put su ogorčeni poljoprivrednici već ujutro izazvali haos u saobraćaju, stvorivši kolonu dugu 1.136 kilometara zbog čega su mnogi kasnili na posao. Kako bi stigli do mjesta protesta, mnogi vozači traktora su rušili i ograde zbog čega su tri osobe uhapšene. 

Ljutiti poljoprivrednici blokirali Haag, traktorima stvorili kolonu dužu od 1.100 km!

Prema izvještaju svjetskih medija, gradonačelnica Haaga Pauline Krikke, tada je upozorila na "nesigurnu situaciju", ali i da većih problema nije bilo. Više desetina traktora bilo je parkirano i na plaži Scheveningen, a njihovi su se vlasnici pridružili protestu. 

Foto: Servis Flickr licenca CC

Kako je izgledalo kada su juče poljoprivrednici stigli u Haag, pogledajte u videu ispod:


Tagovi

Protest Holandija Farmeri Traktori Haag Vojska Pauline Krikke


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.