Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje usjeva
  • 26.05.2023. 07:30

Balkan očekuje toplo ljeto, ali i padavine - u kakvom su stanju usjevi?

Zbog obilne vlage i hladnijeg vremena kasnila je sjetva jarih usjeva i ljetnih kultura. Većina ih ima izglede za dobar prinos

Foto: Maja Celing Celić
  • 92
  • 20
  • 0

Prema majskom izdanju biltena JRC MARS - Praćenje usjeva u Evropi, vrijeme od 1. aprila do 15. maja obilježile su vremenske prilike koje su pokazivale odstupanja od prosjeka. Uslovi su, ovisno od područja bili ili vlažniji ili sušniji. 

Usjevi uglavnom imaju izglede za dobar prinos, osim na Iberijskom poluostrvu gdje je kontinuirana i jaka suša pogodila Španiju i Portugal. Ondje su prognoze prinosa za sve glavne usjeve pale znatno ispod prošlogodišnjeg lošeg nivoa.

Suša u Španiji, poplave u Italiji

Vlažni uslovi u mnogim drugim dijelovima Evrope odložile su sjetvu ljetnih kultura, ali istovremeno poboljšale nivo vlage u zemljištu. Izraziti višak padavina i/ili hladnije vrijeme od uobičajenog uzrokovali su kašnjenje sjetve i narušili ritam drugih poljskih radova u velikom pojasu koji se proteže od Irske do Bugarske i Ukrajine. To je donijelo punjenje vodenih akumulacija.

No, sjeverozapadna Italija je pogođena obilnim padavinama koje su izazvale poplave, klizišta i blatnjave bujice. Poljoprivrednja proizvodnja je na ovom području pretrpjela velike štete, naročito kada su u pitanju površine pod pšenicom i ječmom i trajnim nasadima.

Morat će ponovo saditi 15 miliona voćnih stabala - Emilia Romagna na koljenima

Uprkos izuzetno kontrastnim vremenskim uslovima, u većini regiona EU očekuju se dobri prinosi. Revizije naniže su uglavnom posledica pogoršanih izgleda u Španiji i Portugalu.

Balkan hladniji od prosjeka

U srednjoj Evropi, Italiji, Balkanskom poluostrvu, Bjelorusiji i Ukrajini, kao i u južnoj Skandinaviji i dijelovima sjeverne regije zabilježeni su nešto hladniji uslovi od uobičajenih sa anomalijama dnevnih srednjih temperatura između 0,5°C i 2°C.

Dnevne temperature od 2°C do 4°C ispod prosjeka zabilježene su u dijelovima zapadne Turske i Balkanskog poluostrva.

Stanje usjeva

Sjetva jarog ječma u Poljskoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj je završena uprkos vlažnim i hladnim uslovima tokom aprila. Međutim, u mnogim područjima ovih zemalja takvo vrijeme nije bilo povoljn za rani razvoj. Sjetva šećerne repe je kasnila, kao i kukuruza u većini istočnoevropskih zemalja. U Hrvatskoj su njive u tom periodu uglavnom zasijane.

Kasnila je i sjetva suncokreta zbog čestih kiša i relativno nižih temperatura u aprilu zabilježenih u Hrvatskoj, Austriji, Češkoj i najzapadnijim dijelovima Slovačke. Sa sojom se kasnilo u istočnim i centralnim dijelovima Evrope.

Kasnila je i sjetva suncokreta

Balkan očekuje toplo ljeto, ali i padavine

Dugoročna vremenska prognoza, posebno za jun i juli, ali i za avgust, ukazuje će biti toplije nego inače u većem dijelu Evrope.

Ovo će biti praćeno vjerovatno vlažnijim uslovima od uobičajenih u mnogim dijelovima južne i centralne Evrope i regiona Balkana, posebno u avgustu, stoji u saopćenju. 

Stanje u Hrvatskoj i Sloveniji

U Hrvatskoj i Sloveniji su dobri izgledi za prinos ozimih usjeva. Temperature se bile malo ispod prosjeka, a padavine su znatno premašile višegodišnji prosjek. Ozimi usjevi su u dobrom stanju, ali je hladnije vrijeme od uobičajenog usporilo razvoj. Obilne padavine odložile su sjetvu ljetnih kultura.

U Sloveniji i većem dijelu Hrvatske zabilježene su velike količine padavina u rasponu od 120 do 200 mm, sa lokalnim poplavama. Istočni dio kontinentalne Hrvatske je primio između 70 i 100 mm padavina. Obilne padavine su poboljšale vlažnost tla i eliminisale svaki prethodni deficit vode u zemljištu. Suvišna vlaga zajedno sa niskim temperaturama otežale su napredak proljetne sjetve i dovele do značajnog kašnjenja nicanja. Ovo kašnjenje u fenološkom razvoju moglo bi pomjeriti osjetljivu fazu cvjetanja kasnije u ljeto, povećavajući izloženost vodenom stresu i visokim temperaturama kasnije u sezoni.

Voda na polju: Presijavati, razbijati pokoricu, koristiti biostimulatore?

Krušna pšenica je ušla u fazu cvjetanja u većem dijelu Hrvatske, dok je u većem dijelu Slovenije ušla u fazu klasanja. Umjerene temperature i vlažno vrijeme su pogodovali širenju štetočina i bolesti među ozimim žitaricama i u repi. Izgledi za prinos ozimih usjeva su revidirani naviše i sada su iznad petogodišnjeg prosjeka u obe zemlje.


Tagovi

JRC MARS Izvještaj sjetve Vremenski uslovi Stanje usjeva Prognoza vremena Kašnjenje sjetve


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete