Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od poplava
  • 23.05.2023. 15:00

Morat će ponovo saditi 15 miliona voćnih stabala - Emilia Romagna na koljenima

Godišnja proizvodnja ove regije je procijenjena na 1,5 milijardi eura i imala je trend rasta kako se širi lanac snabdijevanja. Šteta od poplave je ogromna

Foto: FB/Tornado in Italia
  • 112
  • 31
  • 0

Nedavne poplave u Italiji su prouzrokovale ogromnu štetu u poljoprivrednoj proizvodnji. Uništeno je preko 5.000 farmi, a velik broj stoke je uginuo u regiji Emilia Romagna koja je centar italijanske poljoprivrede, izvještava Coldiretti.

Uništeni su voćnjaci, staklenici, seoske zgrade, štale, mašine i oprema, a postoji velika potreba za oporavkom zemljišta i obnovu puteva u ruralnim područjima.

Godišnja proizvodnja ove regije je procijenjena na 1,5 milijardi eura i imala je trend rasta kako se širi lanac snabdijevanja. 

Hiljade hektara prekriveno blatom

U ovoj organizaciji upozoravaju da stotine farmi mogu biti potpuno uništene zbog klizišta. Posebno zabrinjava stanje infrastrukture, mostova i puteva. Poplave su uništile najmanje 400 miliona kilograma pšenice u Emili Romagni, gdje se dobiva oko jedne trećine nacionalnog uroda krušne pšenice.

Pogođeni su usjevi kukuruza, ječma, suncokreta, soje, lucerke, ali i sjemenske kulture za žitarice, repu, suncokret, lucerku i povrće. Hiljade hektara je potpuno prekriveno blatom.

Ponovo saditi 15 miliona voćnih stabala

Velika šteta je nanijeta i voćnjacima. Očekuje se da će čak 15 miliona voćnih stabala morati biti ponovo zasađeno, a što se odnosi na breskve, nektarine, kivi, kajsije, kruške, šljive, jabuke, hurme i trešnje. Pod vodom su maslinici i vinogradi, a oni u brdskim područjima pogođeni su klizištima.

Teška situacija je i za 250.000 goveda, svinja, ovaca i koza koje se uzgajaju u štalama poplavljene Romanje gdje se nalazi i oko 400 farmi peradi.

Prema procjeni najmanje 50.000 radnih mjesta je ugroženo u cijelom lancu snabdijevanja, uključujući poljoprivrednike i zaposlene na selu, u industriji i prerađivačkim zadrugama.


Tagovi

Italija Poplave Štete od poplave Ugrožena proizvodnja Voćnjaci pod vodom Uništena pšenica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

68


Glasova: 31

Da 45,6%

Glasova: 26

Ne 38,2%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,2%

Pregled ankete

Pregled ankete