• Božićni post
  • 15.12.2018. 09:30

Baka Mika Drobnjak rado se sjeća vremena kad su hrana bili kukuruzni hljeb, sirće i rasol

Sjećam se strica Miloša koji je u našem selu uvijek prvi imao rasol. Ponesem u kantici vode da on dospe u bure da mu nebi ostao suv kupus, a naspem kanticu rasola. Majka pripremi puru koju prelije rasolom i sva porodica večera", prisjeća se starica Mika Drobnjak.

Foto: Marijana Simanić
  • 455
  • 60
  • 0

U današnje vrijeme lako je obezbjediti posna jela jer je sve dostupno, ali ranije to nije tako bilo. Nekadašnje seoske porodice su bile veoma pobožne i imale mnogo članova te je i  sam post predstavljao pravo preživljavanje.

Osnovna hrana za vrijeme posta bio je kukuruzni hljeb sa dodatkom sirćeta koje se dobijalo iz čibre prilikom pečenja rakije.

U čobanskoj torbici parče kukuruze i flašica sirćeta

O tome kako se nekada postilo za vrijeme Božićnog posta priča osamdeset sedmogodišnja starica Mika Drobnjak iz Rudog.

"Osnovna hrana za vrijeme posta kad čuvamo ovce bio je komad kukuruze i sirće. Ipak, sirće nisu imala sva domaćinstva, već samo ona malo imućnija od kojih smo uzimali u kantici, sipali u flašicu i sa tim izlazili na pašnjake da čuvamo stoku", objašnjava baka Mika dok sjedi pored peći i prede vunu. Ona dodaje da se tako nekada živjelo i da su porodice bile mnogo srećnije i zadovoljnije nego danas.

Na posnoj trpezi važna namirnica bio je i rasol od kiselog kupusa koji se "posuđivao" od domaćinstava koji su ga na vrijeme stavljala u drvene kace.

Mika Drobnjak: Cijela porodica bi večerala puru začinjenu rasolom

"Sjećam se strica Miloša koji je u našem selu uvijek prvi imao rasol. Ponesem u kantici vode da on dospe u bure da mu nebi ostao suv kupus, a naspem kanticu rasola. Majka pripremi puru koju prelije rasolom i sva porodica večera" , priča ova zanimljiva i vedra žena.

Mika Drobnjak posebno ističe kako se nekad slavio Nikoljdan.

"Nije bilo Bog zna šta. Stave žene za Svetog Nikolu kupus koji preliju uljem i bijelim lukom, pitu i neke posne duguljaste makarone. I opet se slavilo tri dana kao i danas uz pjesmu i veselje", kroz smijeh dodaje Mika.

Poseban čin za vrijeme posta bilo je odmašćivanje posuđa koje se vršilo na praznik Poklade.

Dok baka Mika prede vunu, snaha Vera štrika kapu

Domaćice su odmašćivale posuđe

Domaćice su u veliki kazan pun vrele vode stavljale posuđe u kojima su se jela spremala na svinjskoj masti a onda dodavale lug (pepeo), koji je kao baza sto posto čistio masnoću. Tako su se poslije tog pranja posuđe i pribor za jelo među kojima su bile i drvene kašike i zemljane činije i lonci u potpunosti očistili i kao takvi koristi za vrijeme posta.

Starica iz Rudog se sjeća djetinjstva i toga kako su se kao djeca okupljali oko ognjišta i jeli uštipke koje je majka uvijek spremala na Poklade.

"To je za nas bila prava poslastica s obzirom na jednoličnu hranu koju smo jeli svaki dan. Majka bi u velikoj šerpi pravila uštipke i nije nam dala da ih jedemo dok se ne završi prva tura pečenja jer je vjerovala da joj sledeći neće narasti, a mi smo kao ptići oko majke nestrpljivo čekali da nam da po jedan još vruć i svjež uštipak", prisjeća se baka Mika dana iz svog djetinjstva.

Mladež je pjevala i u oskudna vremena

Bez obzira na težak život tadašnjih seljaka i mladeži, skromna jela i oskudnu odjeću momci i djevojke nikad nisu bili bez pjesme, posebno kad su se čuvale ovce.

"Još mi u ušima zvone riječi pjesme koje sam ja sa drugaricama pjevala čekajući da nam momci dođu na livadu. Sjećam se riječi: "Dodji dragi ukraj do livada da me ljubiš dok sam jošte mlada." Iako sam stara, raspoloženje za seljačkom pjesmom me i dalje drži, pa tako i dan danas zapjevam sa svojom snahom Verom", završava svoju priču ova Ruđanka.

Dani Božićnog posta završavaju se na Badnji dan nakon dolaska položajnika ili polaznika kad sva čeljad sjednu za svečanu trpezu i omrse se parčetom srca iz ispečenog jagnjeta ili praseta.


Tagovi

Božićni post Mika Drobnjak iz Rudog Odmašćivanje posuđa Posna trpeza Nikoljdan Praznik Poklade Božić


Autorica

Marijana Simanić

Marijana Simanić je diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.

Izdvojeni tekstovi