Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kiseli kupus
  • 06.12.2018. 18:00

Rasol: Za šta se sve može koristiti

Danas u robnim centrima i na pijacama možete kupiti već ukiseljene glavice kupusa, ali to nije to, jer nema rasola. Zato bi bilo dobro da sami kiselite kupus, jer ćete tada imati i ovu ljekovitu tekućinu.

Foto: Bigstock / rainbow33
  • 3.045
  • 69
  • 0

Čarobna tekućina od kiselog kupusa protiv mamurluka - njegovo veličanstvo rasol. Vjerojatno je svima poznato da je to sok od kiselog kupusa, koji se nalazi u buretu u koje je kupus stavljen radi ukiseljavanja. Osim što se koristi u liječenju poslije proslava, njegova djelovanja su veoma ljekovita. Rasol može da se pije, kao i da se upotrebljava u pripremi raznih čorbica i variva.

Ova, kako je mnogi zovu, ljekovita tekućina u sebi sadrži velike količine vitamina B, C, E, K i minerala poput fosfora, kalcijuma, kalijuma, sumpora, bakra, željeza, magnezijuma i cinka. Prepun je dobrih bakterija koje pomažu probavnom sistemu.

Osobama koje imaju problem sa probavom, preporučuje se da piju ovaj čarobni napitak, jer je odličan i za jačanje crijevne flore.  Rasol je dobar za osobe koje pate od visokog krvnog pritiska, ali i oni kodi imaju arterosklerozu.  Mnogi ga koriste u liječenju reume, astme, čira na želucu i gihta.

Njegovo djelovanje jača i imunosni sistem, pa bi ga trebalo piti tokom zimskih mjeseci. Za vrijeme praznika hidratizira organizam i nadoknađuje ga izgubljenim elektrolitima.

Ukiselite kupus da biste imali rasol

Danas u robnim centrima i na pijacama možete kupiti već ukiseljene glavice kupusa, ali to nije to, jer nema rasola. Zato bi bilo dobro da sami kiselite kupus, jer ćete tada imati i ovu ljekovitu tekućinu.

Domaći kiseli kupus jeftiniji je od kupovnog

Ukoliko kiselite kupus, važno je odabrati glavice kupusa koje nisu trule, i mekane. Bitno je da kupus bude tvrd, sa što manje crnih i smeđih tačkica i dijelova. Trebalo bi da odstranite korijen glavice prije nego ga stavite da se kiseli. Mnoge domaćice sa glavicama, stavljaju i rendani kupus koji je odličan za salatu, ali i domaćice početnice koje od njega mogu praviti otvorenu sarmu, podvarak i druga jela od ove zdrave namirnice. 

Kupus
Kiseljenje kupusa (Pinterest/Dragana Savicic)

Primjera radi, na 25 kilograma kupusa, potrebno vam je oko oko pola kilograma soli, 10 do 15 listova lovora i dvije kašičice bibera u zrnu. U bure poslažite red rendanog kupusa, pa red soli sa začinima. Zatim stavite glavice, pa opet rendani, i tako u krug. Sve to dobro sabijajte, da bi kupus pustio sok. Glavice kupusa ne nabijajte previše, kako ne biste oštetili listove.

Kupus prekrijete krpom, na koju se kasnije stavite drveni poklopac i kamen dovoljno težak da čvrsto pritisne kupus. Bure se prekrije stolnjakom i ostavi tri do pet dana.

Nakon toga kamen se izvadi, a ako je potrebno doliva se slana voda. Stavlja se nova krpa i čist poklopac i kamen. Svakih nedjelju dana postupak se ponavlja, a siva korica od plijesni, ako je ima, ukloni se sa kupusa. 


Tagovi

Rasol Kiseli kupus Kako ukiseliti kupus


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.