Danas u robnim centrima i na pijacama možete kupiti već ukiseljene glavice kupusa, ali to nije to, jer nema rasola. Zato bi bilo dobro da sami kiselite kupus, jer ćete tada imati i ovu ljekovitu tekućinu.
Čarobna tekućina od kiselog kupusa protiv mamurluka - njegovo veličanstvo rasol. Vjerojatno je svima poznato da je to sok od kiselog kupusa, koji se nalazi u buretu u koje je kupus stavljen radi ukiseljavanja. Osim što se koristi u liječenju poslije proslava, njegova djelovanja su veoma ljekovita. Rasol može da se pije, kao i da se upotrebljava u pripremi raznih čorbica i variva.
Ova, kako je mnogi zovu, ljekovita tekućina u sebi sadrži velike količine vitamina B, C, E, K i minerala poput fosfora, kalcijuma, kalijuma, sumpora, bakra, željeza, magnezijuma i cinka. Prepun je dobrih bakterija koje pomažu probavnom sistemu.
Osobama koje imaju problem sa probavom, preporučuje se da piju ovaj čarobni napitak, jer je odličan i za jačanje crijevne flore. Rasol je dobar za osobe koje pate od visokog krvnog pritiska, ali i oni kodi imaju arterosklerozu. Mnogi ga koriste u liječenju reume, astme, čira na želucu i gihta.
Njegovo djelovanje jača i imunosni sistem, pa bi ga trebalo piti tokom zimskih mjeseci. Za vrijeme praznika hidratizira organizam i nadoknađuje ga izgubljenim elektrolitima.
Danas u robnim centrima i na pijacama možete kupiti već ukiseljene glavice kupusa, ali to nije to, jer nema rasola. Zato bi bilo dobro da sami kiselite kupus, jer ćete tada imati i ovu ljekovitu tekućinu.
Ukoliko kiselite kupus, važno je odabrati glavice kupusa koje nisu trule, i mekane. Bitno je da kupus bude tvrd, sa što manje crnih i smeđih tačkica i dijelova. Trebalo bi da odstranite korijen glavice prije nego ga stavite da se kiseli. Mnoge domaćice sa glavicama, stavljaju i rendani kupus koji je odličan za salatu, ali i domaćice početnice koje od njega mogu praviti otvorenu sarmu, podvarak i druga jela od ove zdrave namirnice.
Primjera radi, na 25 kilograma kupusa, potrebno vam je oko oko pola kilograma soli, 10 do 15 listova lovora i dvije kašičice bibera u zrnu. U bure poslažite red rendanog kupusa, pa red soli sa začinima. Zatim stavite glavice, pa opet rendani, i tako u krug. Sve to dobro sabijajte, da bi kupus pustio sok. Glavice kupusa ne nabijajte previše, kako ne biste oštetili listove.
Kupus prekrijete krpom, na koju se kasnije stavite drveni poklopac i kamen dovoljno težak da čvrsto pritisne kupus. Bure se prekrije stolnjakom i ostavi tri do pet dana.
Nakon toga kamen se izvadi, a ako je potrebno doliva se slana voda. Stavlja se nova krpa i čist poklopac i kamen. Svakih nedjelju dana postupak se ponavlja, a siva korica od plijesni, ako je ima, ukloni se sa kupusa.
Tagovi
Autor