Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Azijska bubamara
  • 28.05.2020. 16:00

Azijske bubamare prave štete u poljoprivredi i izazivaju alergiju kod ljudi?

Svake jeseni i proljeća primjetna je najezda ovih insekata u seoskim i gradskim sredinama, kao i na vikendicama. U poznu jesen ovaj insekt u rojevima zaposjeda kuće u potrazi za toplim skrovištem i prezimljavanjem, a u rano proljeće izlaze iz kućnih skrovišta obletajući oko prozorskog stakla u namjeri da izlete napolje.

Foto: JumpStory
  • 6.958
  • 28
  • 0

Osim domaćih, crvenih, od prije desetak godina kod nas su prisutne i azijske bubamare narandžaste boje. U početku njihove pojave stručnjaci su nas ubjeđivali da su one bezopasne, ali je ubrzo dokazano da pričinjavaju štetu na poljoprivrednim plodovima i izazivaju alergiju ljudi.

Svake jeseni i proljeća primjetna je najezda ovih insekata u seoskim i gradskim sredinama, kao i na vikendicama. U poznu jesen ovaj insekt u rojevima zaposjeda kuće u potrazi za toplim skrovištem i prezimljavanjem, a u rano proljeće izlaze iz kućnih skrovišta obletajući oko prozorskog stakla u namjeri da izlete napolje.

Ove korisne kukce čuvajte u vašoj bašti

Azijska bubamara u Evropu je uvezena sa ciljem da uništava vaši na gajenim usjevima u plastenicima i staklenicima jer su im one glavna hrana. Međutim, kako su se prenamnožile postale su prava napast za poljoprivredu i stanovništvo.

Kako razlikovati azijsku od domaće bubamare?

Azijska bubamara (Harmonia axyridis) je višebojni insekt. Podloga krilnih oklopa je uglavnom narandžasta, ali može biti i u nijansama žute, crvene i crne boje. Velika evropska bubamara (Caccinella septempunctata) ima na tijelu odnosno krilima sedam ili osam crnih tačaka dok azijska ima dva do tri puta više.

Ipak, nisu sve bubamare isto išarane, postoje i one čija su krilca crna, a tačkice, crvene, žute ili narandžaste. Azijske bubamare su agresivne i proždrljive. Ženke polažu više jaja od običnih, oko 5.000 godišnje.

Uvezene iz Kine za borbu protiv lisnih vaši

Azijska bubamara je prije dvije i po decenije iz Kine uvezena u zapadnu Evropu - Belgiju i Holandiju da budu biološki agensi u borbi protiv lisnih vaši biljaka koje se intenzivno uzgajaju u zatvorenom prostoru. Ubrzo su se počele širiti po čitavoj Evropi, a na ovim prostorima su se pojavile prije desetak godina, da bi ih sada bilo svuda.

Lisne vaši kontrolirajte pomoću biljaka, insekata i ptica

Vlasnici kuća i vikendica su u dilemi, kako istjerati rojeve bubamara iz prostorija ? U svakom slučaju ih ne treba ubijati jer gnječenjem ispuštaju žutu tekućinu, alkaloid - izopropil metoksin, koji ima vrlo neprijatan miris. Ta izlučevina kontaminira prostoriju, a na čovjeka može djelovati alergeno, izazivajući rinokonjuktivitis.

Prema navodima nekih alergologa, u SAD više od 20 odsto ljudi koji posjete ljekara zbog alergije, pozitivno je na alergo testu na azijsku bubamaru.

Ove štetne insekte najlakše je izbaciti iz kuće tako što se pokupe usisivačem i istresu na kraju dvorišta.

Kad ponestane vaši - sisaju plodove gajenih biljaka

Međutim, šta se dešava kad azijske bubamare pojedu sve vaši na biljkama, pitali smo stručnjaka poljoprivrede Elenoru Onć Jovanović.

"Zbog nekoliko reprodukcionih ciklusa razmnožavanja godišnje, azijskim bubamarama često ponestane osnovne hrane (vaši, buve, fitofagni pauci) pa prelaze na poljoprivredne plodove, najčešće voća. Sitnim ubodima ih buše i sisaju sokove. Zasad najviše oštećuju grožđe jer spravljeno vino od zaraženih bobica kasnije mijenja boju i ukus", ističe Jovanović.

Nenamjenski 'uvezene' i druge štetočine

Etimolozi napominju da azijske bubamare nisu uvezene namjerno već su došle prirodnim putem, zrakom, a nije isključeno da su se zakačile za nečiji kamion, automobil ili avionski prtljag.

Azijske bubamare nisu jedine bube koje su neželjeno došle. Još 1992. godine nenamjenski je uvezena kukuruzna zlatica (diabrotica). Prvo je primjećena na pojedinim njivama i u blizini aerodroma, ali je njeno masovnije prisustvo opaženo tek desetak godina kasnije, kada su se razmnožile.


Tagovi

Azijska bubamara Domaća bubamara Štetni insekti Korisni insekti Neprijatan miris Žuta tekućina Kukuruzna zlatica


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.