Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkupne cijene
  • 07.07.2021. 18:00

Apel poljoprivrednika da se uredi otkup žita jer se uvozi i nekvalitetno i skupo!

"Sada smo došli u situaciju da nam je stočna hrana skuplja za gotovo 100 posto, a sve zbog neracionalnog razmišljanja vlasti", kažu u Udruženju poljoprivrednika FBiH.

Foto: Depositphotos/MichaelAbramov
  • 95
  • 40
  • 0

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Federacije Bosne i Hercegovine obratilo se čelnicima FBiH kako bi se na vrijeme pobrinuli oko pitanja otkupa i otkupnih cijena žitarica, s obzirom na činjenicu da su aktuelni radovi u žetvi. 

Prema riječima farmera, ranijih sezona bila je praksa da je žito otkupljivano i izvoženo po izuzetno niskim cijenama, piše Klix.ba

U ovom udruženju kažu da je 2020. godina naglasila sve nedostatke tih aktivnosti, a s obzirom da su žitarice na međunarodnom tržištu poskupile skoro dvostruko više pa je tako došlo do toga da je plasirano na strana tržišta po izuzetno niskoj cijeni da bi se potom uvozilo po skoro duplo većim cijenama ?!

"Sada smo došli u situaciju da nam je stočna hrana skuplja za gotovo 100 posto, a sve zbog neracionalnog razmišljanja vlasti", navodi se u saopćenju Udruženja poljoprivrednika FBiH. Farmeri apeluju da se robne rezerve Federacije Bosne i Hercegovine uključe u proces otkupa po nekim prihvatljivim cijenama, kako opet ne bi došlo do toga da se izvozi jeftino iz naše zemlje, a potom uvozi nešto što je i skupo i nekvalitetno !

Vrijednost kukuruza najviša u protekloj deceniji - hoće li opstati domaće stočarstvo?!

Najveći dio uroda jesenje žetve realizovao se u Kinu i to ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i iz regiona, a što je uticalo na izvjesni poremaćaj na tržištu jer su sve žitarice bilježile neuobičajeni rast cijene koštanja. 

Kako smo pisali početkom prošlog mjeseca, cijena kukuruza je najviša u posljednjih deset godina i iznosi 0,55 KM za jedan kilogram. Poskupila je i soja tako da sada košta 0,30 KM/kg dok će situaciju u stočarskoj proizvodnji, opterećenoj nekontrolisanim uvozom i nelojalnom konkurencijom, dodatno pogoršati to što i druge komponente stočne hrane imaju veću cijenu. 

 Ovo automatski utiče i na proizvodnju mlijeka jer cijena od 0,5 do 0,6 KM ne pokriva troškove ulaganja pa su samim tim i prihodi manji.


Tagovi

Otkup žita Otkupne cijene Cijene žita Udruženje poljoprivrednika FBiH Poremećaji na tržištu


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete