Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hemijska kompanija
  • 21.04.2022. 09:00

Američka FMC kompanija za zaštitu bilja prekida poslovanje u Rusiji

Riječ je o petoj najvećoj hemijskoj kompaniji za zaštitu bilja na globalnom nivou

Foto: Bigstock/Andrey Rafael
  • 72
  • 40
  • 0

FMC je prestao s radom i poslovanjem u Rusiji. Pogon kompanije za pakiranje i proizvodnju za zaštitu bilja u Čeboksariju ne radi i sigurno se zatvara, stoji u saopćenju na stranicama FMC-a koja je peta najveća hemijska kompanija za zaštitu bilja na globalnom nivou, uz Bayer Crop Science, Syngentu, Cortevu i BASF. 

Nadalje ističu kako su na početku rata poduzeli značajne mjere smanjenja svog poslovanja u Rusiji. Obustavili su nova kapitalna ulaganja, marketing i oglašavanje kao i aktivnosti istraživanja i razvoja, a onda i uvoz te razvoj novih proizvoda i poslovanja. 

"Međutim, sve veći broj prijava o potencijalnim ratnim zločinima, kršenju ljudskih prava i drugim tragedijama ne može se zanemariti. Naše vrijednosti kao kompanije i sankcije bez presedana više nam ne dopuštaju rad i razvoj poslovanja u Rusiji", poručuju. 

Kažu kako su predani pomaganju poljoprivrednicima da zaštite svoje usjeve i prinose kako bi riješili problem prehrambene nesigurnosti, posebno u ranjivim zemljama. "To je vodilo – i nastavlja voditi – našu poziciju u pružanju elementarnih proizvoda uzgajivačima u Ukrajini, diljem istočne Evrope i svijeta", komentiraju uz zaključak da osuđuju invaziju i rat te pozivaju da se nasilje odmah prekine. 

BASF, najveća svjetska hemijska grupa ovakvu je odluku donijela početkom marta. Od poljoprivrednih kompanija koje su se povukle iz Rusije tu su i John Deere i Caterpillar


Tagovi

FMC Zaštita bilja Kemijska tvrtka Povlačenje iz Rusije Prehrambena sigurnost Invazija na Ukrajinu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.