Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rat u Europi
  • 04.03.2022. 18:00

BASF zaustavlja nove poslove u Rusiji i Bjelorusiji - kako stoje druge ag kompanije?

Mnoge kompanije još uvijek pokušavaju izračunati cijenu svoje izloženosti Rusiji, što je brojka koja se za mnoge stalno mijenja sa svakim novim krugom sankcija koje najavljuju SAD, EU i Britanija

Foto: Depositphotos/firn
  • 72
  • 29
  • 0

Sukob u Ukrajini je stavio mnoge kompanije i investitori pred novi izazov. Reuters je objavio da se radi o ponudi Moskve da ubrza njihov izlazak iz zemlje i omogući im da predaju vlasništva na upravljanje tamošnjim menadžerima, dok se ne vrate.

Andrej Belousov, prvi potpredsjednik vlade, je ponudio opcije sedam dana od ruske invazije na Ukrajinu i dan nakon što je francuska banka Société Générale upozorila da bi mogla da bude zakinuta za svoje ruske operacije, što je uzdrmalo kompanije koje žele da ostanu u zemlji.

Belousov je naveo tri ishoda za strane firme: "Kompanija nastavlja da u potpunosti radi u Rusiji. Strani dioničari prenose svoj udio na upravljanje ruskim partnerima i mogu se kasnije vratiti na tržište. Treći je da kompanija trajno prekida poslovanje u Rusiji, zatvara proizvodnju i otpušta zaposlene."

Sve je pod rizikom. Oni koji ostanu mogli bi se suočiti s reakcijom na zapadnim tržištima gdje javnost većinom podržava Ukrajinu, oni koji prenose dionice mogli bi predati ključeve uz malo garancija, dok bi se oni koji odustanu mogli suočiti s velikim gubitkom u najboljem slučaju, ili će možda morati prodati za nominalni iznos.

BASF zaustavlja nove poslove, Pirelli ostaje

Danas je objavljena informacija da BASF, najveća svjetska hemijska grupa, zaustavlja nove poslove u Rusiji i Bjelorusiji, osim onih koji se odnose na proizvodnju hrane u sklopu humanitarnih mjera. U ovoj su njemačkoj kompaniji naveli da će u Rusiji i Bjelorusiji ispunjavati postojeće obaveze u skladu s važećim zakonima, propisima i međunarodnim pravilima.

Treba napomenuti da je BASF donirao milion eura hitne pomoći Ukrajini, a cjelokupan iznos je upućen njemačkom Crvenom krstu koji pomaže sestrinsku organizaciju u Ukrajini.

Kada je riječ o kompanijama vezanim uz agrarni sektor, u italijanskoj kompaniji Pirelli, koja proizvodi gume, ističu da prate razvoj događaja putem posebno formiranog "kriznog odbora", dodajući da ne očekuju da će zaustaviti rad svoje dvije ruske fabrike.

Njegov rival, finski Nokian Tyres, najavio je da prebacuje neke od proizvodnih linija iz Rusije.

Velike multinacionalne kompanije, poput BP-a i Shell-a, su rekle da odustaju, dok su druge za sada odložile odlazak iz Rusije. TotalEnergies je najavio ostanak, ali neće više ulagati.

IKEA planira da zatvori radnje, ali je rekla da će plaćati svojih 15.000 ruskih radnika najmanje tri mjeseca.

Koliku će cijenu platiti? 

Mnoge kompanije još uvijek pokušavaju izračunati cijenu svoje izloženosti Rusiji, što je brojka koja se za mnoge stalno mijenja sa svakim novim krugom sankcija koje najavljuju Sjedinjene Države, Evropska unija i Britanija.

Do sada su globalne kompanije, banke i investitori objavili da je u pitanju iznos od preko 110 milijardi dolara, a za očekivati je dalji rast. Podaci istraživačke firme Morningstar pokazuju izloženost međunarodnih fondova u iznosu od 60 milijardi dolara, u dionicama i obveznicama.

Norveški državni fond, najveći svjetski, saopštio je u četvrtak da je otpisao vrijednost imovine od otprilike 3 milijarde dolara koju drži u Rusiji.

Holandska banka ING objavila je najnovije informacije prema kojima je oko 700 miliona eura neotplaćenih kredita pogođeno ovim sankcijama.


Tagovi

Sankcije Rusija SAD BASF Pirelli IKEA Rat u Ukrajini


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

67


Glasova: 30

Da 44,8%

Glasova: 26

Ne 38,8%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete