Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji
  • 22.10.2021. 16:15

Ako se cijena mlijeka ne uskladi sa repromaterijalom, moguć pad proizvodnje

Pomoću sredstava budžeta opština je učestvovala u sufinansiranju brojnih projekata, od kojih je najveći IFAD-ov, kojim je obezbjeđena nabavka 33 plastenika.

Foto: Depositphotos/jenoche
  • 301
  • 105
  • 0

Opština Modriča izdvojiće iz budžeta oko 280 hiljada KM u svrhu potpore poljoprivrednih proizvođača u tekućoj, kao i za zaostale obaveze iz prošle godine, stoji u zvaničnom saopštenju ove lokalne samouprave

Načelnik opštine, Jovica Radulović, juče je na godišnjem neformalnom druženju sa tamošnjim poljoprivrednicima u mjestu Tolisa rekao da su iz lokalnog budžeta isplaćeni zaostali podsticaji iz 2020. godine u iznosu od 120 hiljada KM, a da će u ovoj subvencije biti veće od 150.000 KM.

"Pomoću sredstava budžeta lokalna uprava učestvovala je u sufinansiranju brojnih projekata, od kojih je najveći IFAD-ov, kojim je obezbjeđena nabavka 33 plastenika, pojedinačne površine od po 100 metara kvadratnih. Ovdje je učešće naše opštine bilo 30 odsto ukupne vrijednosti", rekao je za Srnu Radulović.

Problem nedostatka radne snage i niske cijene mlijeka

Napomenuo je i to da je farmerima koji su dobili navedene objekte, opština obezbijedila garantovani otkup svih proizvoda posredstvom lokalne zadruge "EKO plod-jabučik" iz Modriče.

Na taj način je, prema njegovim riječima, zaokružen ciklus od proizvođača preko prerađivača do plasmana na domaće, ali i na strano tržište.

Ističe da je nedostatak radne snage u poljoprivredi izražen i na tom području.

Mljekari: Cijena veća za 0,02 KM/l nije prihvatljiva za nas!

Radulović je ukazao da problem predstavlja i neizmirena obaveza koncesionara "Kastelina Srpska", zbog čega će lokalna vlast pokrenuti inicijativu kod Pravobranilaštva i Vlade Republike Srpske za raskid koncesionog ugovora, te dodjelu zemljišta zanteresovanim proizvođačima iz ove opštine.

Predsjednik opštinskog Udruženja poljoprivrednih proizvođača Risto Kuzmanović komentarisao je i problem niske cijene mlijeka, koja ne može pokriti troškove proizvodnje.

"Udruženje ima 25 aktivnih članova, ratara i voćara, te stočara koji godišnje proizvedu oko 2,5 miliona litara mlijeka", rekao je Kuzmanović.

Moguć i pad proizvodnje?

Naglasio je isto tako da je u 2020. na svojoj farmi proizveo 800 hiljada litara mlijeka, a da je trenutna dnevna proizvodnja oko 2.500 litara i ukoliko cijena mlijeka ne bude usklađena sa repromaterijalom i pogonskim gorivom, može se očekivati pad proizvodnje.

Ratar i stočar iz mjesta Miloševac, Gavro Bradašević, obrađuje 45 hektara zemlje i tovi bikove i svinje dok žitarice uglavnom potroši za uzgoj stoke, a višak proda otkupljivačima.

I on je potvrdio da je aktuelna sezona bila loša. Suša je umanjila prinos kukuruza, a poskupljenje đubriva i dizel goriva biće veliki problem u ovogodišnjoj sjetvi.

"Dobra je saradnja sa lokalnim vlastima Modriče čije su potpore od velike pomoći nama poljoprivrednicima", zaključio je Bradašević.


Tagovi

Potpore Poljoprivredni proizvođači Nedostatak radne snage Niska cijena mlijeka Plasman proizvoda Pogonsko gorivo Repromaterijal


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete