Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • cijene mlijeka
  • 22.09.2021. 12:00

Mljekari: Cijena veća za 0,02 KM/l nije prihvatljiva za nas!

Predloženo je da proizvođačima dodatnih 0,05 KM po jednom litru isplati mljekara iz Kozarske Dubice dok bi 0,05 KM isplatilo nadležno ministarstvo.

Foto: Bigstockphoto/LightField Studios
  • 624
  • 99
  • 0

Mljekari iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske zahtjevaće od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS da se povećaju otkupne cijene mlijeka za 0,10 KM. 

Kako su saopštili iz ovog udruženja, predloženo je da proizvođačima dodatnih 0,05 KM po jednom litru isplati mljekara iz Kozarske Dubice, sa kojom sarađuje većina farmera u zapadnom dijelu RS dok bi 0,05 KM isplatilo nadležno ministarstvo, prenosi Srna.

Proizvođači su nezadovoljni sa trenutnom otkupnom cijenom, potvrdio je to i farmer Ljuban Baltić iz Prijedora koji posjeduje farmu sa 40 muznih grla i isto toliko junica i teladi. Trenutno je njegova dnevna proizvodnja mlijeka oko 500 litara. 

"Mi smo tražili povećanje vrijednosti otkupa za 0,10 KM dok nam je dubička mljekara ponudila cijenu veću za 0,02 KM za litar, a to za nas nije prihvatljivo", pojasnio je Baltić. 

On nije jedini nezadovoljan ovakvom situacijom. I Goran Erceg iz Gradiške, na čijem gazdinstvu dnevna proizvodnja mlijeka takođe iznosi oko 500 litara, ne slaže se sa ponudom mljekare iz Kozarske Dubice o povećanju cijene za samo 0,02 KM. 

Ne prihvataju ponuđenu trenutnu cijenu

"Prije par dana, mi farmeri išli smo u Dubicu na razgovore. Ponuđeno nam je 0,02 KM, a sa tim ne možemo da se složimo. Smatramo da bi trebali prihvatiti naš zahtjev za 0,05 KM", odlučan je Erceg.

Naglasio je da bi ukoliko ne bude prihvaćen prijedlog Udruženja, dubička mljekara mogla ostati bez proizvođača mlijeka !?

"Neki od nas već su se opredijelili za drugu mljekaru, a to nije dobro za Republiku Srpsku, a ni za naše farmere", upozorio je Erceg.

Oko 15 hiljada mljekara na udaru vrtoglavog rasta cijena stočne hrane

Podsjetimo, enormna poskupljenja stočne hrane u 2021. godini ogroman je udar na farmere, toliko snažan da će mnogi nažalost morati odustati od ove proizvodnje.

Prema podacima Registra poljoprivrednih proizvođača FBiH i RS-a oko 13.000 do 15.000 registrovanih poljoprivrednika aktivno se bavi proizvodnjom mlijeka od čega ostvaruju direktne prihode. Mukotrpan trud i rad koji ulažu, uvijek je na granici pokrivanja osnovnih troškova rada i ulaganja. 

 Nisu samo troškovi stočne hrane veći, rasla je i cijena nafte u odnosu na prošlogodišnji period u prosjeku do 0,20 KM po litru, a tu su i sjemena (silažni kukuruz) i đubriva.

Pitanje je kako naodmjestiti ova poskupljenja, ako je otkupna cijena mlijeka i dalje nepromijenjena, budući da mljekare i dalje striktno čuvaju onu minimalnu ?


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Otkupna cijena Cijena mlijeka Mljekari Poskupljenja Stočna hrana Dnevna proizvodnja Nezadovoljni farmeri


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.