Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedovoljna sredstva
  • 20.01.2022. 09:00

Agrarni budžet u RS ove godine 75 miliona KM, poljoprivrednici (ne)zadovoljni

Poticaji se isplaćuju za direktnu proizvodnju, biljnu i stočarsku, za dugoročna ulaganja kao što su kupovina traktora, poljoprivredne mehanizacije, objekata i tako dalje, te za sistemske mjere

Foto: Depositphotos/sovlanik
  • 253
  • 30
  • 0

Za agrarni budžet, odnosno poticaje u poljoprivredi u Republici Srpskoj ove godine je planirano 75 miliona KM, koliko je on iznosio i prošle godine.

Kako je pojašnjeno iz resornog ministarstva, prošle godine je isplaćeno i više od 30 miliona KM iz Kompenzacionog fonda RS. Kada se sve objedini, poljoprivrednicima će u 2022. biti na raspolaganju oko 150 miliona.

Naveli su i da se poticaji isplaćuju za direktnu proizvodnju - biljnu i stočarsku, za dugoročna ulaganja kao što su kupovina traktora, poljoprivredne mehanizacije, objekata i tako dalje, te za sistemske mjere.

Poljoprivrednici (ne)zadovoljni

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoje Dojčinović zadovoljan je premijama za jabuke, dok je predsjednik Udruženja povrtara Branko Mastalo nezadovoljan raspodjelom sredstava, rekavši da institucije imaju maćehinski odnos prema povrtarima.

Dojčinović i Mastalo apelovali su u Јutarnjem programu RTRS-a na zaštitu domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza voća i povrća upitnog kvaliteta. Istakli su da je uvoz najveći problem, kao i nedostatak stručne radne snage.

Hoće li mljekarstvo preživjeti: Proizvodnja smanjena, sela prazna

Mastalo je naveo da Udruženje ima informacije o određenim malverzacijama prilikom otkupa povrća. Tvrdi da se pod etiketom domaćeg proizvoda otkupljuju mnogo veće količine nego što su to domaći proizvođači u stanju da proizvedu.

On je rekao i da je 2020. godina donijela najveću štetu povrtarima, te da je pandemija virusa korona dodatno otežala situaciju u 2021. Ipak, podsjetio je, u godini koju je obilježila pandemija, uspjeli su povećati proizvodnju za 30 posto.

Budžet za poljoprivredu povećan, ali loša sjetva - šta donosi proljeće?

Dojčinović je naglasio da je voćarstvo jedna od najskupljih poljoprivrednih grana, te da je posljednjih sedam do osam godina bilo izuzetno teško za voćare jer iz godine u godinu bilježe pad proizvodnje, uz velika ulaganja i loše vremenske uslove.

Jučerašnja isplata

Inače, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je jučer 1.527.601 KM po osnovu poticaja za razvoj poljoprivrede i sela. Isplaćene su premije za industrijsko bilje, kao i za poribljavanje i junice, te za zaštitu zdravlja biljaka i životinja.

Isplata je obavljena posredstvom Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske.


Tagovi

Poticaji Poljoprivrednici Republika Srpska Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Dragoje Dojčinović Branko Mastalo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas