Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alarmantno stanje
  • 14.01.2022. 11:30

Hoće li mljekarstvo preživjeti: Proizvodnja smanjena, sela prazna

Zbog konstantnih poskupljenja, niske otkupne cijene, neuvođenja plavog dizela, gubitaka u proizvodnji, te iseljavanja iz sela, mljekarstvo je odavno "na koljenima"

Foto: Depositphotos/Mayerberg
  • 558
  • 196
  • 0

Stanje u bh. mljekarstvu je alarmantno. Ukoliko se ništa ne poduzme, mnogi se boje, ovaj sektor bi se mogao potpuno ugasiti u narednoj deceniji. Zbog konstantnih poskupljenja, niske otkupne cijene, neuvođenja plavog dizela, konstantnih gubitaka u proizvodnji, te masovnog iseljavanja iz sela, mljekarstvo je odavno "na koljenima". 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, Vladimir Usorac, na svojoj farmi trenutno ima oko 70 grla. Imao je, kaže, do nedavno 120 krava, ali je situacija takva da “što je manji broj u štali, manji je i gubitak“. 

Najbolji primjer je dubička mljekara. U septembru prošle godine je imala ulaz 220.000 litara, da bi na kraju godine zabilježila 150.000. Za jednu trećinu je smanjena proizvodnja, a to se može preslikati na čitavu BiH“, kaže Usorac.

Smanjena proizvodnja mlijeka (Foto: Depositphotos/lnzyx)

Povećanje otkupne cijene mlijeka, koja iznosi 0,60 KM/l, se ne očekuje. Mljekari kažu da se o korekcijama cijena ne govori iako je sve poskupilo, samo jedan litar nafte košta triput više od mlijeka. 

Nekada su dvije litre nafte koštale k'o litar mlijeka. Ja sam očekivao pomoć od države, da će uvesti plavi dizel, ali nisu. BiH ne čini ništa da bi se poboljšali uslovi za proizvodnju mlijeka“, ističe Usorac. 

Nestat će brašna

U jesenju sjetvu poljoprivrednici su ušli sa skupljim repromaterijalom, napominje Usorac, ističući kako je pšenica posijana bez đubriva, a već se najavljuje i poskupljenje hljeba

Hoće li mljekarstvo preživjeti: Proizvodnja smanjena, sela prazna

Svi govore da je zasijano više površina, a ja tvrdim da je zasijana jedna trećina, čak ni to nije pođubreno i sasvim je normalno da će tu biti tek deseti dio prinosa. Nećemo imati odakle dobiti pšenicu. Zato upozoravam imat ćete pare u džepu, al nećete imati gdje kupiti hljeb, i to već u maju“, rekao je on. 

Sela pusta

Dok se zagovara ruralni razvoj, sve je čini se još uvijek samo deklarativno. Brojna sela su ostala pusta, ili ih uglavnom naseljava starije stanovništvo, a sve je manje onih koji se bave poljoprivredom. 

Moje selo Šeregilova kod Prnjavora, ima 126 kuća, osam se već srušilo, 40 je praznih, u 34 su udovice i u jednoj udovac. To pokazuje da se selo gasi“, navodi Usorac 


Tagovi

Mlijeko Mljekarstvo Farma Vladimir Usorac Mljekari Plavi dizel


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]