Prihranu treba okončati krajem mjeseca, najkasnije početkom septembra, kako se matice ne bi nastavile dalje zalijegati
Vrijeme obilne pčelinje paše je završeno, pa je sada potrebno detaljno pregledati košnice i uvidjeti količine peludi, meda i saća, te stanje pčela i legla. Tokom ovoga mjeseca pčele se pripremaju za ulazak u zimu. Legu se mlade, koje moraju biti spremne, odnosno, zdrave i otporne kako bi preživjele zimski period.
Najveća opasnost po njih je grinja pod nazivom Varroa destructor, koja uzrokuje bolest pčela pod nazivom varooza, a koja može izazvati i niz drugih bolesti pogubnih za novonastala legla. Protiv varooze se preporučuje redovna kontrola i suzbijanje odobrenim veterinarsko-medicinskim proizvodom.
Dugogodišnji pčelar Dedić: Avgust je najteži mjesec za pčele
Suzbijanje je upravo tokom avgusta najučinkovitije, jer uslijed još uvijek visokih temperatura i smanjenja paše, matica smanjuje zalijeganje jajašca.
U ovom periodu započinje i priprema zaliha za zimu. Preporučuje se, ukoliko ih ima, neznatne količine meda primijećene kontrolom košnica prepustiti pčelama. Možda će pojedini pčelari morati dodatno pripomoći zajednici dodavanjem sirupa kako bi se kod matice izazvao osjećaj nesmetanog unosa. Prihranu treba okončati krajem mjeseca, najkasnije početkom septembra, kako se matice ne bi nastavile dalje zalijegati. Pojila je potrebno, kao i tokom cijele sezone, redovno čistiti i dopunjavati vodom.
Pojedini pčelari u ovom periodu dodaju u vodu i preparate koji služe kao preventiva za nozemozu - bolest koja direktno utiče na probavu pčele i može dovesti do propadanja kompletnih zajednica, a najveći gubici se javljaju koncem zime i početkom proljeća. I zbog toga je vrlo važno dobro pripremiti pčelinje zajednice za zimu, kontrolirati košnice ukoliko vremenski uvjeti dozvoljavaju i voditi računa o leglima.
Ako se uoče bilo kakve promjene, iz Ministarstva poljoprivrede Posavskog kantona preporučuju savjetovanje sa savjetodavcima za animalnu proizvodnju ili iskusnijim kolegama pčelarima, koji znaju biti vrlo dobri savjetnici zahvaljujući svojim prethodnim iskustvima.
Tagovi
Autorica