Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paparka
  • 12.06.2019. 09:00
  • Raški okrug, Kraljevo, Srbija

Vladimir Milić od uginulih pčela pravi kapi paparke - tvrdi da su ljekovite

Šta je paparka i čemu služi? Sam naziv je relativno nov i nepoznt. Kapi paparke prave se od uginulih pčela. Zvanično, kaže pčelar Vladimir Milić iz Kraljeva, nisu medicinski proizvod, ali je neosporna njihova praktična upotreba i ljekovitost.

Foto: Biljana Nenković
  • 330
  • 19
  • 0

Dugogodišnji pčelar iz Kraljeva Vladimir Milić (susjedna Srbija, op.ur.) tvrdi da i uginule pčele imaju svoju ljekovitost. Naime, tinktura od uginulih pčela dugo je važila kao fikcija i nešto što je nemoguće, ali naš sagovornik tvrdi da, kao i mnogobrojni produkti pčela, i paparka može da pomogne u ozdravljenju.

Na samom početku Milić kaže da je veoma važna činjenica da se za spravljanje ovih kapi koriste tijela pčela i trutova koji su okončali svoje živote prirodnim putem.

Pčelinji otrov - proizvod vrijedniji od zlata

Pčele pomažu i kada uginu

Milić pojašnjava da tijela uginulih pčela sadrže sve komponente meda, polena, propolisa, matične mliječi, voska. Tu su aminokiseline, vitamini, minerali, enzimi.

"Hitinski omotač, odnosno koža, sadrži mnogo dragocjenih supstanci koje stabilizuju krvni pritisak, umanjuju zapaljenske procese, povoljno djeluju na krvotok. Hiparin je koagulant i igra ključnu ulogu u razrjeđivanju i zgrušnjavanju krvi. U klasičnoj medicini heparin se koristi sa liječenje smetnji u cirkulaciji, zatim patoloških oboljenja jetre, srca, krvnih sudova, bubrega", kaže Milić.  

Po njegovim riječima u farmaceutskoj industriji heparin se dobija upravo iz hitinskog omotača pčela. "Zvuči apsurdno, ali pčela koja je danas jedna od najugroženijih vrsta na planeti pomaže nam, čak i kada više nije živa," navodi Vladimir Milić.

Propolis - čudesan proizvod pčela

Koje uginule pčele se smiju koristiti

Ovaj pčelar objašnjava i još jednom ponavlja da se za tinkturu koriste pčele koje su na prirodan način završile svoj životni vijek. A najveći broj uginulih pčela ima kada se obavlja revizija pčelinjih društava.

"Važno je naglasiti da se ne smiju koristiti sve uginule pčele. Već samo one koje su suve, bez plijesni i neprijatnog mirisa. Takve su uglavnom u jesenjim revizijama", kaže Milić.

U BiH nastaje najbolji med na svijetu

Prah od uginulih pčela potom se ekstrahuje u rastvaraču i tako se dobija paparka. Tijela pčela sadrže i pčelinji otrov, doduše u manjoj mjeri, ali, kako se navodi, dokazano je da su proteini iz tog otrova puni aktivnih i korisnih supstanci za ljudsko zdravlje. Pčelar iz Kraljeva tvrdi da kapi paparke ne izazivaju nikakve kontraindikacije i da nema nikakvih neželjenih reakcija, kao što je ubod žive pčele, a razlog tome je upravo prisustvo heparina.


Tagovi

Paparka Uginule pčele Tinktura Ljekovitost Pčelinji otrov Heparin Pčelinje društvo Vladimir Milić


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"