Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinji krpelj
  • 31.08.2022. 12:00

Varoa: Ukoliko se sada ne reaguje može doći do uginuća pčela početkom zime

Ovaj period - avgust i septembar je moment, kada primjećujemo da su pčele uznemirene, imaju pojačano zujanje, izlijetanje iz košnica i tada zaražena društva uginjavaju već početkom zime.

Foto: Depositphotos/igor.03.00.05.gmail.com
  • 273
  • 30
  • 0

Varoa destructor je promijenila cijeli tok pčelarstva, zato se mora posvetiti velika pažnja u borbi tokom cijele sezone, jer ovaj parazit dobro je poznat. Mnogi su imali velike probleme na početku pčelarenja, neki sa manjim, a neki sa većim posljedicama, navodi stručnjak Nenad Stefanović.

Ženka pri polaganju jaja, uglavnom zaleže trutovske ćelije (kada ima tog legla), tako da samo prvi potomci uspiju da se pare prije nego što, oko 12-dana poslije poklapanja ćelija, bude izležena nova pčela. Kada društva budu inficirana širenje bolesti dobija brz tempo pa netretirana društva brzo uginjavaju, najčešće zimi. Jačina zaraze zavisi od klimatskih faktora, brojnosti pčela, hrane.

Vrijeme za reakciju

Varoa destructor koja se sprema za prezimljavanje otpornija je u odnosu na krpelje koji žive tokom proljeća i leti. Zimi se ženke krpelja uslijed nedostatka legla ne razmnožavaju. Prenose je pčele, a izvor su zaražena pčelinja društva, paketni rojevi, matice, kontakti za zaraženim pčelama na ispaši. Pri visokom stepenu zaraženosti (preko 20 krpelja na 100 pčela u košnici) u kasno ljeto i jesen uočava se uginuće legla izbacivanje iz košnica uginulih trutovskih i pčelinjih larvi, mladih pčela i trutova, podsjeća Stefanović.

Varoa destructor otpornija zimi (foto: Depositphotos/IgorChus)

Ovaj period - avgust i septembar je moment, kada primjećujemo da su pčele uznemirene, imaju pojačano zujanje izlijetanje iz košnica i tada zaražena društva uginjavaju već početkom zime. Sada kada nema više trutovskog legla ona prelazi u radiličko, što je uzrok velikog broja oštećenih pčela, a to su zimske pčele koje treba da podnesu sav teret prezimljavanja. Varoa izaziva sekundarnu virusnu infekciju tako da pčele u kojima je virus aktivan mogu prije nego što uginu inficirati larve i to prilikom njege legla (žljezdanog sekreta) prilikom ishrane.

Borba sa parazitom

Vrlo je bitno sprovoditi tretmane da inficiranost društva ne pređe tri posto, jer se nikada 100 posto ne može očistiti, tvrdi ovaj stručnjak.

U borbi protiv krpelja možemo ići biološkim putem i hemijskih sredstvima i preparatima. Biološkim putem krećemo već u proljeće postavljanjem rama građevnjaka - možemo najmanje dva ciklusa trutovskog legla iskoristiti i 17. dan odstranjujemo ili odsijecamo trutovsko leglo gdje veliki procenat varoe uništavamo. Tu su i biljne, pelinove tinkture i čajevi koji su također efikasni, sredstva na bazi timola. Pri primjeni hemijskih preparata mora se biti jako oprezan jer većina njih nakon primjene ostavlja brojne rezidue u saću kao i u pčelinjim proizvodima. Koristiti samo registrovane i dozvoljene preparate i nikada se ne smijemo osloniti na jedan preparat.

Vrijeme obilne pčelinje paše je završeno - spremite ih za zimu

Na primjer,  oksalna kiselina bezopasna je po pčele i pčelare, ne ostavlja rezidue u vosku, medu i propolisu, jeftina je i zato što je sa njom postigao odlične rezultate. Sve se više preporučuje pčelarima zato što je svrstana u red dozvoljenih ekoloških sredstava. Ona se primjenjuje u vidu rastvora u šećernom sirupu i u vidu dima koji nastaje kao posljedica isparavanja.

Obavezno korišćenje maski i rukavica

Ako su vam podnjače pune obavezno kroz ljeto ubacite prije tretiranja bijeli papir da biste mogli poslije izvijesnog vremena da provjerite kako je djelovao lijek, ako su pokretne očistite limove (ladice) ili i njih obložite bijelim papirom da bi ste imali jasniju sliku djelovanja lijeka. Grešku prave pčelari koji ne urade poslije nekoliko sati pregled postavljenih papira jer se dešava vrlo često da mravi tokom noći pokupe varou koja je ošamućena sa papira i mi smo opet u zabludi, ističe stručnjak.

Nikada se ne oslanjajte na jedan preparat, uvijek isti iskontrolišite sa drugim. Pri tretiranju je bitno ispoštovati ciklus rađanja pčele, a to je 21 dan, i uvijek imati u vidu da svi preparati djeluju na varou koja je u otvorenom leglu. Zato moramo sve ovo ispoštovati. Vodite računa pri tretiranju košnica hemijskim sredstvima da obavezno koristite maske i rukavice jer je većina njih jako štetna i za ljudski organizam.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Varoa Uginuće pčela Pčelinji krpelj Oksalna kiselina Nenad Stefanović Ekološki tretman


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Voda 🟢
Plastenik 🟢
Temperatura 🟢
Uslovi 🟢

Za 5 dana ponovo na berbi nakon šišanja 🟢

#hranjivakocka

Peršin 😍