Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krpelj pčela
  • 06.03.2024. 15:00

Varoa se ipak ne hrani samo masnim tkivom pčela

Naučnici došli do novih saznanja kada je riječ o parazitima pčela.

Foto: Depositphotos/Serg0403
  • 70
  • 7
  • 0

Krpelj - varoa, najveća štetočina pčela, hrani se kako masnim tkivom, tako i hemolimfom ovih insekata, pokazuju najnovija istraživanja, a prenosi SPOS. Ovime je opovrgnuta dosadašnja teorija od prije pet godina po kojoj se varoa hrani isključivo tkivom pčela.

Novo, šire istraživanje

Kineski naučnici sproveli su niz eksperimenata kojima su došli do novih saznanja. Istraživanje su obavili stručnjaci iz Državne laboratorije resursnih insekata, Instituta za pčelarska istraživanja Kineske akademije poljoprivrednih nauka u Pekingu. Ipak, ova nova saznanja ne znače da prethodno istraživanje nije bilo tačno, već je tačno samo u uslovima u kojima je sprovedeno. Najnovije istraživanje je mnogo šire i pokazalo je da stvari nisu tako jednostavne. 

Različita testiranja na varou i važnost suzbijanja po prestanku legla

Primarni cilj nove studije bio je da se napravi razlika između hranjenja hemolimfom i masnim tkivom. 

Hrana za varou i masno tkivo i hemolimfa

Serijom eksperimenata kineski naučnici sada su pokazali da se varoa hrani prvenstveno hemolimfom tokom svoje reproduktivne životne faze, dok parazitira u leglu pčela. Povezujući lokaciju mjesta hranjenja sa lokacijom tkiva domaćina tokom razvoja domaćina, demonstrirana je akumulacija bio obojene hemolimfe kod krpelja. Utvrđeno je da proteini od domaćina u krpeljima uglavnom potiču iz hemolimfe. 

Istražili su i mjesto hranjenja varoe na lutkama medonosne pčele jer se izvor ishrane za parazite u velikoj mjeri može odrediti mjestom parazitiranja na domaćinu. Kvantitativno je potvrđeno da krpelj začetnica priprema jedinstveno mjesto za hranjenje na domaćinu lutke za sebe i svoje potomstvo. Sa 90 posto svih uočenih perforacija, abdomen je poželjna lokacija za hranjenje varoe.

Iako se varoa hrani prvenstveno masnim tkivom odraslih insekata, veći dio životnog ciklusa ovog parazita sastoji se od reproduktivne faze tokom koje se krpelji hrane u leglu pčela. Zato su istraživači postavili hipotezu da se hrana varoe naizmjenično mijenja između masnog tkiva i hemolimfe kao primarnog izvora hrane.


Tagovi

Istraživanje SPOS Varoa Krpelj pčela Masno tkivo pčele Hemolimfa


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Visoko (BiH), selo Lužnica -Resort u prirodi nastao na inspiraciji umjetničkim djelom Vincenta Van Gogha "Zvjezdana noć" - Resort koji se prostire na 70 hektara sa brojnim sadržajima kao što je brand hotel, kamping, glamping te piknik i eve... Više [+]