Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varoa
  • 26.10.2022. 12:00
  • Zrenjanin

Različita testiranja na varou i važnost suzbijanja po prestanku legla

Za utvrđivanja procenta zaraženosti varoe u organskoj proizvodnji najbolje se pokazao test sa šećerom u prahu. Za suzbijanje koristi se toplotni tretman, kao i oksalna kiselina, komercijalni preparati. Ali, kada?

Foto: Darko Batinić
  • 132
  • 11
  • 0

Jedan od najvećih neprijatelja pčelinjeg društva je varoa, parazitni krpelj koji svojim usnim aparatom za sisanje prodire kroz omotač larve, lutke i odrasle pčele hraneći se konstantno malim količinama krvi.

Izuzetno je opasan parazit, jer praveći rane na pčelinjem tijelu stvara mogućnost bakterijama i virusima da dopru do nje, što dovodi do pojave drugih infekcija. Također, stvara glavobolje pčelarima koji na više načina pokušavaju da je suzbiju. 

Test sa šećerom u prahu

Darko Batinić dugogodišnji pčelar iz okoline Zrenjanina u Srbiji bavi se organskim pčelarstvom, dok su se njegov brat i majka opredijelili za konvencionalnu proizvodnju. Svojim putem krenuo je 2019. godine smatrajući ovaj vid pčelarstva izazovnim i interesantnim. Do sada je imao iskustva sa pojavom varoe, shodno tome naglašava važnost blagovremenog suzbijanja ove štetočine.

Varoa: Ukoliko se sada ne reaguje može doći do uginuća pčela početkom zime

"Kada je u pitanju procenat zaraženosti varoe u organskoj proizvodnji najbolje se pokazao test sa šećerom u prahu. Dakle, čaša od 2 dl se napuni pčelama, obično bude oko 450 pčela, a u plastičnoj kantici od 400 ml sipa se šećer u prahu. Potom se pčele prebace u plastičnu posudu sa šećerom i posuda se protrese.

Uz pomoć guste mrežice, može i ona za komarce, šećer u prahu se istrese na čist papir i varoa se može izbrojati. Procenat zaraženosti se dobija tako što broj varoe podijelimo sa 450, a onda pomnožimo sa 100", objašnjava Batinić i dodaje da granični procenat za opstanak pčelinjeg društva se kreće u rasponu od 10 do 15 posto, a poželjno je da bude pet posto zaraženosti.

Obratiti pažnju kada raditi test 

"Vrijeme obavljanja testa treba sprovesti kada je suho, bez kiše, jer može doći do uginuća pčela uslijed vlage", ističe naš sagovornik i dodaje da pored ovog načina utvrđivanja zaraženosti varoom, postoje i testovi sa alkoholom i sapunom koji su jako efikasni, ali i pogubni za sve testirane pčele. 

S obzirom da je vremenom došlo do značajnijih klimatskih promjena, sve tretmane protiv varoe treba time prilagoditi, s tim što se svi testovi mogu obaviti u bilo kom periodu godine. 

Važnost kasnih tretmana

Prema riječima Darka Batinića, protiv varoe u organskom pčelarstvu primjenjuje se toplotni tretman, kao i oksalna kiselina, dok u konvencionalnoj proizvodnji se koriste komercijalni preparati.

"Najprije se primjenjuje toplotni tretman koji nije štetan za pčelu, jer je to temperatura koja odgovara njenom normalnom funkcionisanju, a nedjelju dana nakon toga slijedi tretman sa oksalnom kiselinom. Treba naglasiti da se ovi tretmani obavljaju na jesen, po prestanku legla. Što se tiče konvencionalne proizvodnje, posljednja primjena preparata je u novembru", naglašava mladi pčelar i dodaje da djelovanje eteričnih ulja nije imalo zadovoljavajući efekat protiv varoe. 

Tretmani se obavljaju na jesen, po prestanku legla

"Činjenica je da sve tretmane i primjene preparata treba blagovremeno i pravilno obavljati, jer jedino tada neće doći do masovne pojave varoe."

Također, ako se ne urade kasni tretmani, varoa će biti u pčelinjem društvu i naredne godine u mnogo većem broju, ističe.

"Onog trenutka kada primijetimo da u leglu ima trutova, ali i pčela radilica sa zakržljalim krilima i kolorizovanim očima, znamo da je varoa prisutna u velikom broju što predstavlja ozbiljan problem ukoliko ima dosta pčela sa ovakvim simptomima", kaže Batinić i naglašava da je zbog toga neophodna redovna primjena preparata, kao i drugih korisnih mjera protiv ovog opasnog parazita.

Preporuka pčelara su svakako redovna testiranja na varou pomoću kojih saznajemo procenat zaraženosti što je jako važno zbog daljeg toka borbe protiv varoe. Neophodno je biti stalno prisutan i voditi računa da ne dođe do velike zaraženosti što može dovesti do potpunog uništenja pčelinjeg društva


Tagovi

Varoa Darko Batinić Testiranja na varou Procenat zaraženosti Toplotni tretman Oksalna kiselina Šećer u prahu


Autorica

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Vječno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.