• Bagremov med
  • 03.07.2020. 18:00

U Mađarskoj najgori prinosi bagremovog meda u posljednjih 50 godina

Mađarski pčelari ovu godinu pamtiće kao najgoru u posljednjih pola vijeka jer su prinosi bagremovog meda značajno smanjeni zbog mraza i lošeg vremena. Istovremeno, njegove cijene su na svjetskom tržištu porasle za čak 50%.

Foto: JumpStory
  • 65
  • 14
  • 0

Predsjednik Nacionalnog mađarskog pčelarskog saveza, Peter Bros rekao je kako Mađarsku ove godine čekaju najgori prinosi meda u posljednjih 50 godina. Napominje da se bagremov med ne proizvodi samo u toj državi već i u okolnim zemljama zbog čega je njegova otkupna cijena na svjetskom tržištu porasla za čak 50%, navodi agroinform.

Gotovo 80% mađarskog bagrema nastradalo je zbog proljetnog mraza, rekao je ovaj stručnjak napomenuvši da prvi pupoljak biljke daje nektar pa su rani mrazevi pogodovali izrazito lošim prinosima.

Naime, u toj se zemlji nalazi dvije trećine europskih šuma bagrema. Ono što nije pogodio rani mraz, dotukle su majske kiše te tako otežale situaciju pčelarima i u drugim krajevima zemlje. 

I južna Francuska u problemu 

Na sjeveru Francuske zbog toplog i lijepog vremena pčele su mogle u punoj snazi oprašivati cvijeće. Tamošnji pčelar Franck Porteifax je rekao da su ovog proljeća "veliki igrači" s oko 500 košica po jednoj mogli dobiti do 20 kg meda.  

Meda će biti, ali se postavlja pitanje - kome ga prodati?

Nažalost, ondje nisu svi bili te sreće. Nepovoljni vremenski uslovi u južnom dijelu Francuske nanijeli su veliku štetu u proizvodnji bagremovog meda. Osim toga, tamo je za vrijeme pandemije koronavirusa velik problem predstavljala i sama prodaja slatkog pčelinjeg proizvoda. 

Povećana potražnja u SAD-u

Za razliku od Mađarske, dvostruko veće cijene meda u SAD-u uzrokovala je povećana potražnja, a iako to zvuči kao odlična vijest za tamošnje pčelare, stanje stvari je potpuno drugačije. Naime, oni muku muče s uvozom jeftinog proizvoda iz inostranstva, problem su i loše oznake na proizvodima te skrivanje porijekla pa čak i direktno varanje pri kojem se med miješa s jeftinim sastojcima poput kukuruznog, rižinog i repičinog sirupa.

Jeftin uvoz, loše oznake i razrjeđivanje meda krivci za propast pčelara?

Naime, trgovci kupuju med od inostranih dobavljača jer ga mogu nabaviti po cijeni od samo 81 centi za kilogram što je ogromna razlika u cijeni koju mogu ponuditi domaći proizvođači koji prodaju proizvod vrhunskog kvaliteta. 


Tagovi

Mađarska Bagremov med Med od bagrema Peter Bros Cijena Mraz


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.