Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vespula germanica
  • 10.05.2020. 15:00

Suzbijanje ose zemljarice, jedne od najagresivnijih insekata te vrste

Osa zemljarica je aktivna od maja do septembra, osinjak gradi pod zemljom ili u zidovima, a hrani se voćem i nektarom. Kod njenog suzbijanja treba bit oprezan jer je ona jedna od najagresivnijih osa.

Foto: Depositphotos/gezafarkas
  • 1.497
  • 33
  • 0

Osa zemljarica ili još njemačka (Vespula germanica) je jedna od najagresivnijih osa koja vrlo brzo leti i snažno napada. Žalac joj je građen kao kod običnih, ali nakon uboda ostaje u koži. Aktivna je danju i to od maja pa sve do septembra, a hrani se voćem i nektarom. Svoje larve hrane raskomadanim insektima.

Razlikujte je od ostalih osa i pčela

Grade osinjak pod zemljom i to najčešće u hodnicima voluharica. Tokom vegetacije kopa tlo proširujući kanal u koji se smjestila i stvara rupu koja može biti prečnika i nekoliko desetaka centimetara. Često se naseljavaju i u zidove, a u izuzetnim slučajevima ih probiju do same unutrašnjosti. Osinjak grade tako da otkidaju komadiće suhog drveta, usitnjavaju ga i uz pomoć sline stvaraju materiju sličnu papiru kojom grade saće, a oko njega zaštitni ovoj.

Pčelari u strahu: Nekontrolisano se širi azijski stršljen

Ovu je osu najlakše prepoznati po žustrim kretnjama i velikoj brzini leta. Veličine su oko 15 mm, a na glavi koja je žute boje imaju jednu do tri crne toake i na tijelu dosta žutih šara. 

Oprezno pri suzbijanju

Kod suzbijanja osa treba biti vrlo oprezan i obaviti ga ciljano kako ne bismo usmrtili korisne vrste pčela i bumbara. Ako sumnjate da je osinjak kojeg se namjeravate riješiti od osa zemljarica, budite oprezni i ne pokušavajte učiniti ništa naglo kako ne biste uznemirili cijeli roj koji vas može napasti. Ako i dođe do uboda, odmaknite se odmah jer miris ispuštenog žalca privlači ostale. 

Najbolje je prvo pokušati s repelentnim sredstvima koja će ih otjerati, poput eteričnih ulja mente, pelina i eukaliptusa. Ose privlači i riba u konzervi kao i mljevena piletina od kojih se mogu praviti mamci.

Šta kada psa ubode pčela, osa ili štršljen?

Takođe, možete napraviti zamku pomoću plastične boce tako da je prerežete na dva dijela. U donji dio ulijte neki slatki sok ili pivo koje će privući osu te u njega postavite gornji prerezani dio s grlom okrenutim prema dolje. 

Što se tiče hemijske zaštite i primjene pesticida, svakako se savjetujte sa stručnjacima ili firmama za deratizaciju kako ne biste nanijeli više štete nego koristi, a najbolje ih je suzbijati tokom hibernacije uz obavezno korištenje zaštitne opreme. 

Ova vrste ose može uticati na kvalitet života i druženje na otvorenom učiniti neugodnim iskustvom. Naime, škole i popularna mjesta za druženje u nekim dijelovima Australije znaju biti zatvorene zbog njihovih aktivnosti. Smatra se da u Europi njihova sezona traje nekoliko sedmica, a u Australiji to traje mjesecima zbog tople klime i velike mogućnosti prezimljavanja. U Japanu se poput mnogih drugih insekata koriste i za prehranu ljudi.


Tagovi

Vespula germanica Osa zemljarica Agresivna osa Suzbijanje Njemačka osa


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.