Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alergijske reakcije pasa
  • 05.08.2018. 18:30

Šta kada psa ubode pčela, osa ili štršljen?

Ponekad se insekti, ni krivi ni dužni ,nađu na putu nosa ili šape životinje koja istražuje. Tada situacija nije ni malo ugodna, jer ubod ili ugriz insekta može ugroziti život ljubimca.

Foto: Pets4homes
  • 576
  • 27
  • 0

Ljeto donosi i puno problema vlasnicima pasa, a jedan od njih su insekti. Ose, stršljene, pčele, zolje, najbolje je ne dirati ako vas oblijeću, jer oni obično ne traže ni ljude, niti pse, da bi ih namjerno uboli.  Čovjek se obično trudi izbjeći susret s ovim stvorenjima, ali radoznalost pasa vrlo često dovedi do povreda.

Ponekad se insekti ni krivi ni dužni, nađu na putu nosa ili šape životinje koja istražuje. Tada situacija nije ni malo ugodna, a ubod ili ugriz pauka ili nekog drugog insekta može ugroziti život ljubimca.

Reakcije na ubod se najčešće javljaju na koži

Ubodi insekata, najčešće stršljena ili ose, mogu izazvati lokalne ili sistemske reakcije u organizmu. Najčešće lokalne reakcije organizma kada psa ubode insekt manifestiraju se na koži, a obično se javlja blaže ili jače crvenilootok i bol koji nastaju kao posljedica toksina kojeg ispuštaju. Naime, pčele i ose kao obrambeni mehanizam imaju žalac, kojim mogu ubrizgati otrov u psa. Ovaj otrov nije smrtonosan, ali je lokalno iritantan za tkivo i uslijed toga se pojavljuju otok i svrab, a u nekim slučajevima može izazvati i jaku reakciju.

Otok njuške česta pojava

Kada je riječ o blagoj reakciji, antihistaminici mogu pomoći u smanjenju ovih neugodnih simptoma. Otok njuške se najčešće javlja kao posljedica uboda žalca pčele. Otok se može širiti i ponekad zahvatiti i sluznicu grla, što dovodi do otežanog disanja, pa se zato preporučuje profilaktički tretman.

Pas
Ubod može izazvati samo otok, ali i teže posljedice (Pinterast / Kathy Quinn)

Najteži oblik -  anafilaktički šok

Samo kod pasa koji su prethodno bili izloženi ubodima insekata mogu nastati alergijske reakcije. One mogu biti kobne za životinju. Sistemična alergijska reakcija se manifestira koprivnjačom po cijelom tijelu, oteklinama, povraćanjem i proljevom. U težim slučajevima životinja teško diše, počinje se gušiti i otežano guta uglavnom zbog nateknuća jezika.

Kao najteži oblik preosjetljivosti na ubod insekata javlja se anafilaktički šok. To je sistemski odgovor organizma na reakciju, jer se ponekad razvija kao reakcija na otrov. Tada se šire krvne žile, a sve ovo dovodi do smanjenja krvnog tlaka i zato je neophodna terapija kortikosteroidima i brza intravenska infuzija. Prati ga nesvjestica, gubitak svijesti, cijanoza sluzokože i na kraju dolazi do uginuća životinje.

Ubod ose i stršljena vrlo opasan

Otrovi ose i stršljena sadrže kemijski jače i aktivnije tvari, zato su i alergijske reakcije daleko teže. Posebno kod uboda stršljena. Ose i stršljeni mogu izbosti psa više puta, za razliku od pčele koja tijekom uboda ostavlja žalac iz koje se oslobađaju toksini. Nakon uboda pčele trebalo bi što prije pincetom ili noktima odstraniti žalac iz kože. Na mjesto uboda staviti hladne obloge i premazati ga antihistaminicima.

Ako se javi koprivnjača, otežano disanje, gušenje, oticanje kapaka obavezno psa odvesti kod veterinara. U ovim slučajevima daju se antihistaminici i to intravenski. Jave li se znakovi šoka, provodi se antišok terapija, koja podrazumijeva davanje adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida.


Tagovi

Osa Stršljen Pčela Ujed Pas Anafilaktički šok


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]