Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarska proizvodnja
  • 30.04.2020. 09:30
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Istočna Ilidža

Raspisan konkurs za dodjelu drugog start-paketa pčelarima

Projekat pod nazivom "Uzgoj pčela u Istočnom Sarajevu", sprovode Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri ministarstvu poljoprivrede i Udruženje pčelara Roj.

Foto: Depositphotos/Fastof
  • 601
  • 42
  • 0

Otvoren je Javni poziv za učešće u programu dodjele drugog start-paketa, u okviru projekta "Uzgoj pčela u Istočnom Sarajevu", u Opštini Istočna Ilidža. Projekat se sufinansira iz sredstava Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), a sprovode ga nadležni iz ministarstva poljoprivrede u saradnji sa Udruženjem pčelara Roj, stoji na zvaničnoj stranici Opštine Istočna Ilidža. 

Od marta kreće besplatna obuka za pčelare

U okviru projekta planira se nabavka pet rojeva na pet LR ramova. Oni dolaze u ofarbanoj košnici, sa svim pratećim dijelovima - podnjača, nastavak sa pet ramova sa pčelama, pet ramova sa satnom osnovom, hranilica, krov i dodatni nastavak sa deset ramova u rifuzi. Zatim, pčelari će dobiti pčelarsku bluzu, dimilicu, pogače u količini od oko 40 kilograma i satne osnove.

Što se tiče finansiranja, u planu je da 40 odsto od ukupne vrijednosti ovog paketa finansira IFAD, odnosno, 50% ukoliko su oni koji se javljaju na konkurs mlađi od 35 godina ili su u pitanju žene. Lokalna samouprava učestvovati će sa 20 odsto dok će preostalih 40% finansirati pčelari, odnosno, oni koji se prijavljuju po pozivu. Ili, preostalih 30% ukoliko se radi o osobama mlađim od 35 godina ili ženama. 

Ko može da se prijavi?

Pravo da se prijave na Program dodjele drugog start-paketa putem sufinansiranja imaju svi zainteresovani građani navedene opštine, odnosno, sva fizička lica i moraju imati prebivalište u opštini Istočna Ilidža. Takođe, pravo na učešće u projektu imaju i oni koji nisu dobili prvi start-paket. Prednost kod odlučivanja o dodjeli imati će nezaposlene osobe, mladi pčelari, mladi bračni parovi, kao i socijalno (materijalno) ugrožene kategorije. Svi penzioneri koji su sposobni da se bave pčelarskom proizvodnjom, mogu da se prijave po ovom Javnom pozivu. 

Startap paketi kao podrška mladim pčelarima

Podsjećamo da je IFAD početkom godine takođe podržao mlade pčelare kroz finansiranje startup paketa. Predviđeno je da u periodu od pet godina startup-ove dobije i realizuje 30 mladih pčelara, tj. po pet pčelinjih društava. IFAD je učestvovao u njihovoj nabavci sa 50%, pčelari sa 40%, a opština sa 10% visine nabavne cijene.


Tagovi

Start-paketi Uzgoj pčela IFAD Košnice Mladi pčelari Pčelarska proizvodnja Sufinansiranje Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.