Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimovanje pčela
  • 15.09.2018. 08:00

Priprema pčela za zimovanje - tri ključna uslova

Nebriga pčelara često može dovesti do kobnih grešaka, koje se teško mogu nadoknaditi. Zato je važno obezbjediti dobru zimsku pripremu

Foto: Pixabay / Topp-digital-Foto
  • 3.634
  • 215
  • 0

Pčele su "meteorolozi", koji osjećaju promjene u prirodi, pa svoj život prema tome i usaglašavaju. Tako osjete promjenu temperature sa dolaskom jeseni. Zbog toga je važno obaviti poslove kao što su zamijene matica, skladištenje mednih nastavaka, blagovremeni pregled svih pčelinjih zajednica, dopuna plodnog prostora kvalitetnom hranom, kao i prvi dio tretmana protiv varoe. 

Šta podrazumijeva pripremu za dobro zimovanje?

Nebriga pčelara često može dovesti do kobnih grešaka, koje se teško mogu nadoknaditi. Zato je važno obezbjediti dobru zimsku pripremu. U nju spadaju:

  • zdrava i jaka društva sa kvalitetnom maticom;
  • više nego dovoljna zaliha kvalitetne hrane pravilno raspoređene u košnicama;
  • pravilna ventilacija.

Savjeti za prezimljavanje pčela

Zdrava i jaka društva

Naučno je dokazano da samo jaka društva mogu, čak i u slabijim godinama po prinosu, donijeti odgovarajuću količinu meda. Naravno, po pravilu, to su ona društva koja prosto "kipe od pčela", piše SPOS. Takva društva su i zdrava. Pod tim se smatra da nisu oboljele od nekih bolesti, da su očišćene većim dijelom od krpelja. Matica ima najveću zaslugu za jaku zajedncu. Od nje zavisi sa kojom količinom jesensko-zimskih pčela se ulazi u period zazimljavanja.  Jake zajednice imaju, u zavisnosti od tipa košnice, između osam  i 10 ulica dobro zaposjednutih sa pčelom, što bi po težini trebalo iznositi od 2,5  2,8 kg pčela u oktobru.

Zaliha kvalitetne hrane

Količinski dobra i pravilno raspoređena hrana podrazumijeva optimalne količine meda kao i peludi - perge. Raspon je širok i kreće se od oko 15,  pa do 30 kg hrane.  Dobra je praksa da hrane uvijek bude u nešto većoj količini, jer med  ima i ulogu zagrijavanja tijela. Kada im se hrana obezbjedi, pčele same znaju napraviti idealan raspored u košnici. Svakoj zajednici tokom jeseni treba dodati i pogaču, koja, na primjer, sadrži med, pelud, prirodni jod, kobalt-hlorid, selen, kvasac, šećer u prahu. 

Pravilna ventilacija

Ventilacija je izuzetno važna za pčele, jer loša ventilacija izaziva pretjeranu vlažnost zraka u košnici, a tada se javlja buđavost ramova i bolest društva sa često fatalnim krajem. Nijedno pčelinje društvo neće uginuti od hladnoće, ako su dobro opremljena sa hranom i zdrava. Leta na košnicama otvaraju se adekvatno jačini društva, po sistemu - broj zaposjednutih ulica puta 1,5 cm. To znači da su leta otvorena od 12 cm do 15 cm. Što se visine leta tiče, mogu biti na visini od 6 mm, pa je ulaz glodavaca potpuno eliminiran. Drugi otvori na košnicama se nalaze ispod krovova na poklopnim daskama i predstavljaju tzv. "mračnu ventilaciju". Mogu postojati i bočni otvori (po jedan sa strane) sa rupom Ø 2 cm, koji su sa unutrašnje strane krova-zbega prekriveni komadom mrežice sa okcima 3×3 mm, pa uvijek u krovnom dijelu obezbjeđuju blagu cirkulaciju zraka. Utopljavanje poklopnih dasaka može se obaviti novinskim papirom. 


Tagovi

Zimovanje pčela Pčele Jesen Košnica Zimovanje Ventilacija Hrana Jaka društva


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.