Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zima za pčele
  • 12.03.2021. 15:30

Povoljna zima: Pčele već imale nekoliko pročisnih letova

Ova zima bila je idealna za pčelinja društva, smjenjivali su se topli i hladni periodi tako da su imale četiri pročisna leta, što je izuzetno važno.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 162
  • 60
  • 0

Ova zima bila je idealna za pčele, kažu iskusni. Bilo je dovoljno i hladnih, ali i toplih dana tako da su pčelinja legla imala nekoliko pročisnih letova što je veoma važno. Posljednjih dana su i temperature optimalne kažu pčelari, ali bojazan od novog hladnog talasa ih brine jer tada može doći do gubitaka društava.

Pčelar, Stanimir Javorac, svakodnevno obilazi svoje košnice. I ovih dana pčelinja društva su napolju.

"Za nas koji se bavimo ovim poslom vrijeme je bilo odgovarajuće. Sa smjenom hladnih i toplih perioda, ali baš onako kao treba. Do sada su već četiri puta imale pročisni let, što je veoma dobro. Jedino što je mraz ponegdje uništio ljesku, onda kada je pčelama bila potrebno, ali očekujemo vrbu koja je medonosna i ima polena", kaže Javorac i dodaje da je bilo nešto ljubičice, visibabe i maslačka, ali to nije dovoljno.

Košnice iz kojih pčele ne izleću - prve pregledati

Veće utopljavanje ovih korisnih insekata od strane proizvođača i topli januar doprinjeli su pojavi legla u većem intezitetu od prosjeka. Samim tim došlo je do većeg utroška hrane nego što je karakterisitčno za ovaj period godine. Sve navedeno će uticati na ranije prihranjivanje, procjenjuje naš sagovornik.

Pčelari treba da iskoriste toplo vrijeme, izađu na pčelinjak i utvrde da li pčele izleću iz košnica. One iz kojih ne izleću treba najprije pregledati. Moguće da su pročisni let obavile ranije ali i da je takvo društvo stradalo pa u tom slučaju treba košnicu zatvoriti da ne bi kasnije, kada više otopli, izazvala grabež. Na osnovu stanja na poletaljki, odnosno broja mrtvih jedinki, zvuka zajednica i vage, uzgajivač donosi zaključak o njihovom stanju.

Pažljivo pregledati košnice

Pregled treba uraditi kada je sunčano i toplo i provjeriti stanje gnjezda, veličinu društva, količinu hrane i prisustvo legla.

"Da bi utvrdili ima li u košnici hrane, treba pregledati samo spoljašnje ramove do legla i ocijeniti kolika je količina meda na njima. Kada je to manje od četiri kilograma meda ili ga uopšte nema, društvo treba prihraniti. Nedostatak hrane u košnici uzrokuje smanjenje legla, gladovanje pa čak i uginuće", dodaje ovaj pčelar.

Treba obratiti pažnju na prisustvo vlage i buđi na zidovima košnice, materijal za utopljavanje prosušiti ili zamijeniti novim. Ukolko je zajednica slaba treba je pregraditi na onoliko okvira koliko zauzima i dodatno je utopliti.

Zahlađenje od četiri ili pet dana im ne smeta 

Ono što brine pčelare je eventualno zahlađenje sa niskim temperaturama. To nikako ne bi valjalo jer tada može doći do gubitaka pčelinjih društava.

"Ono što nikako ne bi bilo dobro je da nakon toplog talasa dođe do naglog zahlađenja i pada temperature. Posebno su opasni jutarnji mrazevi jer bi moglo doći do uginuća novog legla. Dugo zahlađenje bilo bi veoma loše dok ono od četiri ili pet dana ne bi smetalo društvima."

Pčele izlaze iz košnica, ali šta kada ponovo zahladni?

Savjet je i da oni koji nisu sigurni da li imaju dovoljno zaliha meda u košnici pomognu svojim pčelama. Potrebno je dodati med ili mednu pogaču s tim da ih stave na ramove kako bi bili pristupačni pčelinjim društvima. Ovo, podsjetimo, treba uraditi po toplom vremenu, bez vjetra i u što kraćem vremenskom periodu.


Tagovi

Pčelinja društva Pročisni let Med Pregled košnica Medne pogače


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".