Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz meda
  • 20.04.2019. 12:00
  • Bosansko-podrinjski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Srebrenica

Podrinjski pčelari će med izvoziti na tržište Zapadne Evrope

Većina pčelara srednjeg Podrinja zainteresovana je da svoje proizvode takođe plasira na tržište EU. Posebno zbog činjenice da se radi o vrlo kvalitetnim proizvodima.

Foto: Pixabay/Lolame
  • 334
  • 32
  • 0

Odlična vijest stiže iz srednjeg Podrinja. Ondje će pčelari od ove godine imati priliku izovziti med na tržište Zapadne Evrope. Nakon što su se odlučili na saradnju, Udruženje pčelara "Kesten" i OPZ iz Srebrenice, plan je da prodaju sve što se proizvede. 

Jedan od pčelara je Pero Marković koji godišnje proizvede pet puta više meda i pčelinjih proizvoda nego što može da proda. Želi dobru otkupnu cijenu s obzirom na, kako kaže, visok kvalitet onoga što proizvede. Marković ima 200 košnica, a nekad i više. Proizvodi rojeve, matice, matičnu mliječ, pčelinji otrov, polen.. 

Za razliku od njega, Marko Tomić iz Milića, zahvaljujući kontaktima preko društvenih mreža, obezbijedio je plasman matica na inostrano tržište. Godišnje proizvede i proda 4.000 matica.

"Zahvaljujući internetu, plasman mi je zagarantovan. Moj klijent iz Njemačke dolazio je kod mene već četiri puta da bi otkupio svu moju proizvodnju", priča Tomić za RTRS.

Dragana Jačimović: Domaće proizvode uspješno prodajemo preko interneta

Većina pčelara srednjeg Podrinja zainteresovana je da svoje proizvode takođe plasira na tržište EU. Posebno zbog činjenice da se radi o vrlo kvalitetnim proizvodima.

"Što se tiče nastupa na ino-tržištu, imamo kapacitete i ono što ugovorimo, to i prodamo", ističe Esad Smajić iz zadurge "Drina plod".

Marko Živković, predsjednik udruženja pčelara "Kesten", ističe da je prošla godina bila izuzetno dobra za pčelare, prvenstveno za bagremov i livadski med. Udruženje "Kesten" postoji gotovo 50 godina, okuplja oko 90 članova iskusnih pčelara, ali i mlađu generaciju. 


Povezana biljna vrsta

Kesten

Kesten

Sinonim: - | Engleski naziv: Chestnut | Latinski naziv: Castanea Mill.

Kesten ili "žir bogova" ima plod koji spada u nutritivno visokovrijedne namirnice: 53% čini voda, 2,9 g su bjelančevine, 44 g su ugljikohidrati, a glavni sastojak je škrob oko 44%... Više [+]

Tagovi

Izvoz meda Podrinjski pčelari Udruženje pčelara Kesten Marko Tomić Med


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas