Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cazinski med
  • 08.01.2018. 13:45

Početkom ljeta za cazinski med oznaka međunarodnog brenda?

Započeo je projekat "Poboljšanje konkurentnosti pčelarstva Cazinske Krajine".

Foto: Facebook/Udruženje pčelara
  • 304
  • 13
  • 0

Grad Cazin i Udruženje pčelara "Kesten" zajedno realiziraju još jedan projekat od izuzetnog značaja. Naime, već sredinom 2018. godine, kestenov med Cazinske Krajine trebao bi dobiti i međunarodnu oznaku zaštićenog brenda. To bi trebalo biti realizirano kroz projekat "Poboljšanje konkurentnosti pčelarstva Cazinske Krajine" koji je dio projekta USAID-a Farma II, a koji sufinansira i Grad Cazin.

Cazinski pčelari dokazali da imaju najbolji med

Po riječima gradonačelnika Cazina Nermina Ogreševića, ovo je još jedan novi iskorak u kontinuiranoj saradnji domaćih pčelara i lokalnih vlasti koji od ranije bilježe zajedničke projekte poput prvog brendiranja u državi ili pokretanja Male škole pčelarstva.

Jasni i zacrtani radni ciljevi

"Cilj je da se projekat brendiranja kestenovog meda podigne na međunarodnu razinu i da se to obavi kod ovlaštene međunarodne kuće u Švicarskoj. Naravno, jedan od ciljeva projekta je da se kroz njegovu realizaciju unaprijede i marketinške odnosno tržišne vještine domaćih proizvođača kojima će međunarodno brendiranje pozitivno utjecati i na cijenu njihovog proizvoda te prepoznatljivost kvalitete na globalnoj razini.

Uz to je planiran i međunarodni sajam naredne godine na kojem bi se trebala okupiti i stručna javnosti iz oblasti pčelarske proizvodnje tako da za 2018. godinu evo već imamo prilično jasne i zacrtane radne ciljeve", istaknuo je gradonačelnik Ogrešević.

U septembru međunarodno ocjenjivanje meda

Kako su kazali Hazim Hodžić i Šefik Rošić, predstavnici Udruženja pčelara "Kesten", naredna godina za domaće bi pčelare trebala imati poseban značaj i novi projekti ih izuzetno raduju.

Digli cijenu, ali kestenov med i dalje svi traže

"Kroz ovaj projekat mi ćemo kestenov med Cazinske krajine upisati u međunarodni registar geografskih oznaka na tom svjetskom institutu u Ženevi i on će se naći na popisu 28 zemalja. Ovdje smo danas ozvaničili početak radova na tom projektu i dogovorili termine koji nas očekuju u narednom periodu.

Najvažniji događaj poslije upisa i ovog financijskog dijela je da ćemo u septembru organizirati međunarodno ocjenjivanje meda na našem Cazinskom sajmu. I na tom sajmu ćemo napraviti jednu veliku promciju ove međunarodne oznake na kojoj će eminentni stručnjaci govoriti o značaju pčelarske proizvodnje, potrebi brendiranja i vrijednosti našeg domaćeg kestenovog meda", kazao je Hazim Hodžić, predsjednik UP Kesten.

Bude li sve teklo po planu, već početkom ljeta, kestenov med Cazinske Krajine trebao bi imati i oznaku međunarodnog brenda te postati prvi takav proizvod s naših prostora.

Foto: Facebook/Udruženje pčelara "Kesten" Cazin


Tagovi

Kestenov med Cazinski med Med Grad Cazin Udruženje pčelara "Kesten" Hazim Hodžić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !