Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Temperature stabilne
  • 10.05.2022. 13:30

Pčele će nadoknaditi sve za što su uslijed vremenskih neprilika bile zakinute

Pčelinje zajednice se pregledaju svakih 12 dana. Ukoliko se uoči da je neko društvo izrazito jako, oduzima se dio legla i dodaje slabijim društvima

Foto: Depositphotos/thaka11
  • 46
  • 5
  • 0

Po završetku zimskoga perioda i negdje od polovine marta, kreće se sa konkretnim radovima u pčelinjaku, odnosno, pregledom stanja pčelinjaka. Međutim, taj period je bio popraćen hladnim vremenskim uvjetima, bilo je kišnih perioda, temperature su bile niske i došlo je do usporenja razvoja legla.

Prolongirao se redovni pregled legla, koji se obavlja pri temperaturama iznad 15 stepeni Celzija. Vršenjem pregleda ispod navedene temperature, javlja se rizik da se leglo prehladi.

Pčelinje zajednice se pregledaju svakih 12 dana. Ukoliko se uoči da je neko društvo izrazito jako, oduzima se dio legla i dodaje slabijim društvima, prenose se ramovi iz jedne košnice u drugu, sprečava se rojenje.

Maj u pčelinjaku: Kako spriječiti rojenje u košnici?

Matici se stvara novi prostor za polaganje jaja. Cilj svakoga pčelara je stvoriti leglo koje će biti jako kako bi maksimalno iskoristilo pašu u maju.

Posljednjih dana su temperature stabilnije, cvjetanje određenih biljaka (najprije voća, zatim uljane repice, uskoro i bagrema i ostalih medonosnih biljaka) se preklapa i pčele će uredno nadoknaditi sve za što su uslijed prethodnih nepovoljnih vremenskih prilika bile zakinute, navode savjetodavci u Ministarstvu poljoprivrede Posavskog kantona.


Tagovi

Pčele Med Vrijeme Vremenske prilike Temperature Paša u maju Pčelinjak


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.