Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana pčela
  • 09.05.2022. 07:30

Bagremova paša - nagrada za pčele i pčelare

Mlada, osunčana stabla daju najviše nektara, ali na to djeluju brojni faktori.

Foto: Depositphotos/26101981
  • 202
  • 46
  • 0

Svaki pčelar zna da je bagremova paša nosilac prinosa meda. Ovo listopadno drvo Robinia pseudacacia pripada porodice Fabaceae. Cvjetovi su izuzetno bogati nektarom, a vrijeme cvjetanja je pod velikim uticajem vremenskih uslova. Prvi cvjetovi se otvaraju u aprilu i maju, nekada je glavna paša u junu, a pojedinih godina strada od mraza i niskih temperatura i nema cvijeta.

Pčelinja paša na bagremu može dati rekordne prinose. Možemo reći da su maslačak, vrba, proljetno i drugo cvijeće samo zagrijavanje za cvjetanje bagrema. Pčele na njemu imaju jaka društva, jer se oporave od zime i imaju pojačan unos.

Veličanstveni bagrem

Bijeli cvjetovi su sakupljeni u grozdove. Veoma su bogati nektarom, ali da bi pčele i pčelari imali koristi od cvjetanja potrebno je da se ispune određeni uslovi. Osim djelovanja vremenskih prilika na cvjetanje bagrema utiče nadmorska visina. Raste do 700 metara, a ranije cvjeta na nižim lokacijama. Pčelari koji su u mogućnosti prate cvjetanje bagrema i sele košnice s jedne lokacije na drugu. Tako produžavaju sezonu bagremove paše i ostvaruju ekstra prinos i prihod. Sezona bagrema na jednom mjestu traje kratko. U najboljem slučaju govorimo o dvije sedmice cvjetanja.

Bagremov cvijet najviše nektara izlučuje na nižim nadmorskim visinama (Foto: Depositphotos/petia_stoycheva.abv.bg)

Pčelari računaju da od cvjetanja šljive do cvjetanja bagrema prođe mjesec dana. Kada nađemo bagrem iznad 700 metara nadmorske visine on cvjeta, ali nema nektara. Na ovu pojavu djelovaće i temperatura. Bagremov cvijet najviše nektara izlučuje na nižim nadmorskim visinama, kada su stabla dobro osunčana, nema vjetra, vrijeme je toplo i vedro, a temperatura iznad 16ºC.

Od izuzetne važnosti je da u je u periodu cvjetanja lijepo vrijeme. Kada je kišovito pčele ne izlaze iz košnica i propuštaju sakupljanje nektara. Kako bi dobili bagremov med potrebno je da on raste na većoj površini. Bitna je i starost stabala. Što su starija opada prinos nektara, a samim tim i meda. Gustina stabala igra važnu ulogu. Što su ona bolje osunčana, odnosno manja je gustina stabala, to je više cvjetova i nektara za pčele.

Maj u pčelinjaku: Kako spriječiti rojenje u košnici?

Kako bi osigurali veće prinose pčelama je potrebno pomoću u vrijeme bagremove paše i osigurati dobru ventilaciju u košnici. Razlog tome je što nektar sadrži 60 posto vode i pčela treba da ga preradi u med s 18 posto vode. U tom postupku se izdvaja velika količina vode i neophodna je dobra ventilacija. To se postiže otvaranjem leta i podizanjem poklopne daske za 0,5 cm. Istovremeno se snižava i temperatura unutar košnice. Suviše vlage u košnici će pogodovati rojenju.

Bagremov med

Ovaj med zauzima prvo mjesto po svojoj vrijednosti. Sa 1 ha bagrema pčele mogu da u jednom danu sakupe 15 kg meda. Ukupan prinos meda po košnici ide i do 70 kg kada je godina dobra, a ukupno prinos sa 1 ha ove paše može biti i 1.000 kg.

Kako pripremiti pčelinja društva za bagremovu pašu?

Pravi bagremov med je čist, blago žuto obojen, providan, blagog okusa i mirisa. Ovaj med dugo ostaje u tečnom stanju. Ponekad mu treba i godinu dana da se kristalizuje. Osim što je odličan za konzumaciju, on je odličan i kao hrana za zimovanje pčela. Njegova ph je neutralna, lako se miješa s drugim vrstama meda i koristi u prehrambenoj industriji. Sadržaj glukoze se kreće oko 35 do 36 posto.

Ljudi koji su pod stresom treba da uzimaju ovaj med jer ublažava djelovanje stresa na ćelijskom nivou. Ima i antibaktericidno, antiseptičko i antimikrobno djelovanje.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelinja paša Bagremova paša Bagremov med Pčele Pčelarstvo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.