Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzimljavanje pčela
  • 28.12.2020. 09:30

Pčelari obilaze pčelinjake i nadaju se pravoj zimi nakon loše godine

Proizvođači se uvijek plaše zime jer smjena toplih i hladnih perioda loše utiče na pčelinja društva. Najbolje je, prema njihovim riječima, duga i hladna zima bez oscilacija u temperaturama.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 157
  • 12
  • 0

Pčelinja društva već su u fazi mirovanja jer su temperature ispod 10 stepeni. Nalaze se u zimskom klubetu i ne izlaze napolje, osim kada ima sunčanih intervala pa one nešto hrabrije napuštaju društvo. Ova zima nije počela baš najbolje što se vremena tiče, kažu proizvođači i očekuju hladno vrijeme bez većih osicilacija temperature i smjene hladnih i toplih dana.

Pčelar Stanimir Javorac ovih dana obilazi svoje košnice, iako pčele miruju. Zajednice moraju biti dobro spremljene za nastupajući period jer od toga zavisi u kakvoj kondiciji će izaći iz zime.

Uzimljavajte pčele na vrijeme i tretirajte od varoe aromatičnim biljem

"Redovno obilazim košnice jer vremenski uslovi nisu baš onakvi kakvi bi trebalo da budu. Društva su pripremljena za zimu što znači da sam ostavio dovoljno hrane, odnosno meda, a to je veoma važno. Pored toga, značajno je i što su mlade matice u dobroj kondiciji, ali i da je hrana dostupna svim pčelama", kaže Javorac.

Ako je avgustovska paša oskudna - prihranite ih šećernim sirupom

Veoma je važno da se u augustu i prvoj polovini septembra pčelinja zajednica nalazi na prostoru sa tihom pašom. Na takav način postiže se puna aktivnost matice.

"Tiha paša sačuvaće potrošnju ostavljene zimnice prikupljene u prethodnom periodu. Tu treba naglasiti da prilikom posljednjeg vađenja meda, pčelar mora ostaviti najmanje 10 - 12 kg onog čistog. Imajući u vidu činjenicu da je avgust najtopliji mjesec u godini, ona je tada oskudna. A ako je ima, to je samo dovoljno da se pokrije dnevna potrošnja", kaže naš sagovornik i dodaje da ako bude kiše i paša može biti dobra za razvoj i pripremu društava za prezimljavanje i dobar razvoj u proljeće.

Pčelari u BiH ove godine bez meda - je li realna cijena od 18 KM?

"Ukoliko je pak nema, treba preduzeti prihranjivanje šećernim sirupom u omjeru 1:1. S tim da prije toga moramo dopuniti zalihe hrane bez obzira ima li tihe paše ili ne."

Dalje obaveze na pčelinjaku zavise od vremenskih uslova

Tokom zimskog perioda radova u pčelinjaku nema. Može se desiti neko dodatno utopljavanje pčela u januaru ili početkom februara kada matica počne da leže jer je tada klube razuđeno i može doći do izmrzavanja. Ovaj dugogodišnji uzgajivač kaže da ih sada samo obilazi, ali da većih obaveza nema.

"Da li će biti nekih aktivnosti u januaru ili februaru zavisi od vremenskih prilika. Ako zima bude jaka biće potrebno utopljavanje jer je klube tada razuđeno, pčele slabije pokrivaju saće i neophodno je to dodatno zagrijavanje", kaže Javorac.

"Čekamo pravu zimu"

Proizvođači se uvijek plaše zime jer smjena toplih i hladnih perioda loše utiče na društva. Najbolje je, prema njihovim riječima, duga i hladna zima bez oscilacija u temperaturama, a najgore za pčele je porast temperatura od nekoliko dana tokom zime pa onda ponovo zahlađenje. U takvim situacijama one iz zimskog perioda izlaze u lošoj kondiciji, a primjetni su i veliki gubici.

Dolaze li sve teže godine za pčele, a manje profitabline za pčelare?

"Ova godina počela je loše što se nas uzgajivača tiče. Već sada bi trebalo da je jaka zima, da pčele u potpunosti uđu u klube, troše malo hrane i da budemo sigurni. Bilo bi dobro da je tako pa da je dan ili dva sa temperaturama oko 12 stepeni, da one obave pročisni let i zbace izmet. Međutim situacija je sasvim drugačija, temperature su visoke pa je sada rano za bilo kakvu prognozu. Čekamo pravu zimu."


Tagovi

Uzimljavanje pčela Šećerni sirup Utopljavanje pčela Ishrana pčela Zima Pčelari


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".