Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitet meda
  • 07.09.2019. 11:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Pčelar J.K. iz Banje Luke obmanuo i potrošače i druge pčelare

J.K. se sumnjiči da je izvršio krivična djela "Obmanjivanje potrošača" i "Povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje".

Foto: Pixabay/Hans
  • 597
  • 34
  • 0

Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 06.09.2019. godine, podnijeli su izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, protiv J.K. iz Banje Luke, zbog sumnje da je izvršio krivična djela "Obmanjivanje potrošača" i "Povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje".

Naime, J.K. sumnjiče da je tokom 2017. godine kao odgovorno lice društva za trgovinu i usluge iz Banje Luke, stavio u promet u većim količinama svoj proizvod, med, koji po kvalitetu nije odgovarao onome koji je bio na deklaraciji proizvoda, čime je obmanuo potrošače. Takođe, utvrđeno je da je osumnjičeni u knjige koje je bio obavezan da vodi, unosio netačne podatke o količini otkupljenog meda od pčalara, koje je kasnije prodavao kao svoje vlasništvo.

Tokom istrage izvršene su neophodna inspekcijske kontrole i saslušan je veći broj lica, a što će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Nažalost, ovakvi slučajevi nisu rijedak slučaj, a zbog čega se gubi povjerenje u prave pčelare. Zato pri kupovini meda treba biti jako oprezan. Postoji nekoliko načina kako se osigurati i ustanoviti da se radi o kvalitetnom i ispravnom medu. 

Kako ocijeniti je li med pravi?

Iako se samo detaljnom analizom može ustanoviti pravi sastav meda postoje i neki testovi  na osnovu kojih možemo otkriti je li med pravi ili lažan (sadrži šećer ili umjetne zaslađivače). 


Tagovi

Falsifikovani med Kvalitet meda Obmanjivanje potrošača Deklaracija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.