Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Direktiva o medu
  • 31.01.2024. 14:00

Patvorine meda odlaze u historiju: EU će direktivom zaštititi pčelare

Ovo je bio dug put, ali je nakon takvog puta uspjeh još i slađi. Sladak i zdrav kao pravi med s naših polja, a ne onaj s kineskim šećernim sirupom.

Foto: Depositphotos/kovbasniuk
  • 135
  • 5
  • 0

Evropski parlament i Vijeće postigli su dogovor o revidiranoj Direktivi o medu koja će evropskim potrošačima donijeti jasnije označavanje meda, voćnih sokova i džema.

Glavno postignuće je uspostava sistema sljedivosti u snabdijevnom lancu. Ovime će se omogućiti potrošačima praćenje porijekla proizvoda od meda kroz transparentno informiranje i označavanje. Također će pridonijeti većoj odgovornosti na tržištu, ograničavanjem prijevara i ilegalne trgovine, stoji u saopćenju hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan.

Uspostavljaju se novi standardi

Rekla je kako je obveza dati potrošačima jasne i točne informacije o proizvodima koje konzumiraju te da je sigurna da će ishod ovih pregovora ne samo koristiti njima, već i pčelarima koji su često bili žrtve nelojalne konkurencije, prevaranata i ilegalne trgovine.

"Potrošači do sada nisu znali ništa o zemlji porijekla meda koji jedu. Sada to više neće biti slučaj", naglasila je Borzan.

Dodaje kako usvajanjem ove Direktive dosadašnja praksa po kojoj je evropski med mogao sadržavati 1% evropskog i 99% patvorenog kineskog meda od šećernog sirupa konačno odlazi u historiju te se uspostavljaju novi standardi koji će zamijeniti više od 20 godina stare dosadašnje.

Ograničit će se dosadašnje prijevare

"Ona zemlja iz koje med dolazi u najvećem postotku navest će se na prvom mjestu i tako redom do one s najmanjim udjelom. Ako to ne predstavlja više od polovine ukupnog meda, morat će se navesti postotci za sve zemlje sa stražnje strane, što će donijeti veliki korak naprijed u jasnoći označavanja porijekla", objasnila je dodajući kako je dogovoreno uspostavljanje EU platforme stručnjaka za prikupljanje podataka za poboljšanje kontrole, otkrivanje krivotvorina u medu i davanje preporuka za EU sistema sljedivosti koji omogućuje praćenje do samog proizvođača.

Hodžić: Želimo da bh. pčelari budu dio evropskog saveza, mnogi su benefiti

Na taj način će se, ističe, ograničiti dosadašnje prijevare s patvorinama koje su postajale sve sofisticiranije.

"Ovo je bio dug put, ali je nakon takvog puta uspjeh još i slađi. Sladak i zdrav kao pravi med s naših polja, a ne onaj s kineskim šećernim sirupom", rekla je Borzan za kraj.


Tagovi

Direktova o medu Evropska unija Parvorine u medu Biljana Borzan Označavanje meda


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer