Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatna košnica
  • 18.03.2023. 13:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Lopare

Ove godine veći broj pčelara ima pravo poticaje

Udruženja pčelara "Zlatna košnica" iz Lopara očekuje veću proizvodnju meda

Foto: Mario Ćopić (ilustracija)
  • 198
  • 56
  • 0

U Loparama svake godine raste broj pčelara i košnica, a proizvodnja meda postaje sve veća. Samim time, raste i broj članova Udruženja pčelara "Zlatna košnica" Lopare. Osnovano je 2014. godine, a trenutno ima 86 članova i okuplja skoro sve pčelare iz lokalne zajednice koji imaju više od 4.000 pčelinjih društava.

"Prethodnu godinu karakterišu dobri klimatski uslovi i samim time prinos meda je zaista dobar, kako bagremovog, tako i lipovog meda. Po našoj procjeni, prinos po jednoj košnici je oko 15 kg po sanduku",rekao je Radislav Davidović, predsjednik "Zlatne košnice".

Brojne nagrade

Svaka proizvodna godina za pčelare je specifična, što zavisi od mnogo faktora kao što su klimatski uslovi, položaj košnica i pčelinjaka, zatim da li je pčelinjak stacioniran ili prenosiv i slično. 

Aplicirat ćemo za svaki projekat pomoći pčelarima, kaže Davidović

Na manifestaciji "Dani meda i rakije" u Ugljeviku, pčelari ovog udruženja su osvojili zlato, u kategoriji kvaliteta bagremovog i lipovog meda. Cvijetin Janjić osvojio je prvo mjesto i zlatnu medalju za kvalitet bagremovog meda, a Mićo Lazarević i Cvjetko Tomić zlatne medalje za lipov med.

Učestvuju na brojnim manifestacijama gdje izlažu svoje pčelinje proizvode, a na sajmovima stiču velika iskustva i znanja. Svojim posjetama, pčelari se dodatno informišu o inovacijama opreme i aparata, o kvalitetnoj proizvodnji proizvoda i slično. Pored toga, redovno organiziraju seminare, stručna predavanja i obuke.

Unaprijeđena prava

Prije nekoliko mjeseci su donesene izmjene i dopune u Zakonu o pčelarstvu, a njima su, prema Davidovićevim riječima, unaprijeđena prava pčelara.

Upotreba antibiotika u liječenju američke gnjiloće pčelinjeg legla je kontraproduktivna

"Prošle godine minimalan broj košnica za ostvarivanje poticaja je bio 50, a sada je 30 košnica. Samim time, povećan je broj pčelara koji će biti u prilici da ostvare poticaje. Prioritet nam je da nabavimo aparaturu, odnosno opremu za izvlačenje satnih osnova i topljenja voska", rekao je Davidović i dodao kako 52 člana primaju poticaje te da će potruditi da u narednom periodu apliciraju za svaki projekat pomoći pčelarima.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelari Zlatna košnica Radislav Davidović Pčelarstvo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.